Däckade av julbordet

För tredje gången på kort tid drabbades i helgen ett större sällskap av matförgiftning efter att ha ätit julbord på Bistro bar och brygga i Luleå.Restaurangen är nu stängd.Men provtagning sker även på systerkrogen Olivers.

Foto:

LULEÅ2012-12-20 03:33

NSD kunde i torsdags förra veckan berätta om hur 36 personer från Trafikverket, bland annat regionchefen Arnold Wonkavaara själv, blev matförgiftade efter att ha ätit julbord.

I helgen var det dags igen. Även denna gång på Bistro bar och brygga.

60-talet insjuknade
Både på fredagen och lördagen insjuknade matgäster med kräkningar och diarréer. Totalt har nu ett 60-tal personer drabbats.

- I lördags var det ett företag som åt julbord. Av totalt 15 gäster blev nio sjuka, säger Åsa Fredriksson, miljökontoret.

- Sedan har det varit några till på samma ställe.

Enligt uppgifter till NSD rör det sig om ännu fler. Miljökontoret överväger att vidta åtgärder mot krogen.

- Vi arbetar för fullt med att diskutera det här. Speciellt som det nu har växt, säger Åsa Fredriksson.

Hon har också varit i kontakt med krögaren ett flertal gånger.

- Det är klart. Ingen är glad av att drabbas av sådant här.

Oro för spridning
Miljökontoret har tagit prover på krogen. Även systerkrogen Olivers har undersökts. Oro finns att smittan även kan vara spridd där. Mycket mat fraktas mellan de olika krogarna.

- De som ätit tidigare och blivit sjuka har ätit på BBB. Men nu kollar vi julborden som serverats på Olivers också, säger Åsa Fredriksson.

Men än så länge har det inte kommit något svar på vad som orsakar matförgiftningen. Kontoret har även tagit hjälp av smittskyddsläkaren Anders Österlund för smittspårning.

- Det tar sin tid. Jag har hunnit prata med en 20-30 personer. Men det är en väldig massa saker som ligger på ett julbord och som folk plockar i sig. Och en del kommer ihåg vad de ätit, en del inte, säger han.

Olika sympton
Enligt Österlund måste miljökontoret ställa krav för att inte fler ska insjukna. De som blir sjuka drabbas på olika sätt.

- En del kräks, en del får diarré och andra blir bara oroliga i magen. Alla får inte samma symptom. Min gissning är att det rör sig om en bakterie- eller virussjukdom. Om vi hittar orsaken är inte säkert, men det viktigaste är att få stopp på spridnignen, säger Anders Österlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om