Då öppnar Luleås nya burgarhak

Enkla hamburgare av nymalet norrbottniskt kött – toppade med amerikanska tillbehör. Luleås nya street food-restaurang börjar ta form.

VD. Krisfofer Forss blir vd för burgarhaket som kommer att ligga på Stationsgatan, mitt emot Statoil.

VD. Krisfofer Forss blir vd för burgarhaket som kommer att ligga på Stationsgatan, mitt emot Statoil.

Foto: David Carr

Luleå2016-07-12 21:45

Tidigare under året blev planerna offentliga på en ny hamburgerrestaurang. Nu har bitarna börjat falla på plats.

– Det byggs för fullt i lokalen och vi hoppas på att få den färdig så snart som möjligt, säger Simon Vanler, en av delägarna och vd på Tapas De Papa – ett kvarter bort.

Restaurangen kommer att heta "Bastard Burgers" och ligga på Stationsgatan nära Statoil. Planen är att ta fram den genuina amerikanska hamburgaren. Ett koncept som har gjort succé i framförallt Stockholm. Ägarna har sneglat på den kanske mest kända restaurangen, Flippin' Burgers, i Stockholm. Burgarna beskrivs som simpla och gjorda från grunden. De serveras ofta med tillbehör som amerikansk cheddar, inlagd gurka med picklad eller karameliserad lök. Eller helt utan tillbehör.

– Det blir lite New York-inspirerat, säger Simon Vanler.

Men råvarorna kommer inte att komma från USA.

– Råvarorna blir en viktig del i framförallt köttet och brödet. Vi kommer jobba tillsammans med Norrbottensgården. Köttet blir bara lokalproducerat och vi kommer att mala det färskt.

Brödet kommer att tas fram med Bensbyns bröd.

– Vi jobbar med dem på Tapas. Vi kommer nog att fortsätta med dem även här. Vi testar olika brödrecept och finlirar fram det exakta brödet.

Restaurangen kommer att ha plats för knappt 25 personer. Det blir take-away och uteservering under sommaren. Förhoppningen är att kunna servera alkohol med tyngdpunkt på amerikanska mikrobryggerier.

Vanler kommer att driva restaurangen ihop med Kristofer Forss från Luleå, som blir vd, och Rickard Enbom från Boden. Enbom har gjort ett flertal hamburgerresor till USA i jakten på den perfekta hamburgaren.

– Rickard har vigt tio år av sitt liv åt hamburgare och också jobbat på Max som restaurangchef.

Målet är att slå upp portarna så snart som lokalen är färdigbyggd.

– Sista budet vi har fått är månadsskiftet augusti/september – då ska det vara klart. Men vi har utgått från att det blir ett par veckors försening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om