Då kommer Pantbanken till Luleå: "Krävs ett visst kundunderlag"

Det har blivit mer normaliserat att gå till Pantbanken. Till skillnad från tidigare så lämnar en del människor idag in saker utan att ha en tanke på att lösa ut dem. Andra har upptäckt att det är ett enkelt sätt att låna pengar utan att hamna i en skuldfälla. Nu öppnar Pantbanken kontor i Luleå.
– Det blir spännande att se vilket kundunderlag det kommer att finnas i Luleå, säger Peter Sundström, vd för Pantbanken.

På Storgatan 50 A kommer Pantbanken att öppna ett kontor den 30 januari 2025.

På Storgatan 50 A kommer Pantbanken att öppna ett kontor den 30 januari 2025.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2024-12-09 00:01

Pantbanken ska öppna kontor i Luleå. Den 30 januari 2025 slås portarna upp och Pantbankens vd Peter Sundström kommer att vara på plats.

– Jag ska vara där och lägga första lånet, för det brukar jag nämligen göra. Jag har jobbat 25 år i Pantbanken så det har vi som en tradition. Jag har gjort så uppåt 30 gånger, för när jag kom till Pantbanken Sverige så fanns det bara ett kontor på Storgatan i Stockholm, säger han.

Kontoret i Luleå kommer att bli det nordligaste kontoret i Sverige. Närmaste kontor finns i Umeå och Östersund.

– Fler och fler använder sig av Pantbanken för det har blivit mer normaliserat. Vi har tänkt att det kan finnas utrymme för att kunna öppna i Luleå, det krävs ett visst kundunderlag, säger Peter Sundström.

undefined
Peter Sundström, vd Pantbanken, kommer till Luleå på invigningsdagen och lägger första lånet. "Jag har jobbat 25 år i Pantbanken så det har vi som en tradition", säger han.

Genomsnittslånet ligger idag kring 9-10 tusen kronor. Enligt en kundundersökning som Pantbanken gjort så är genomsnittsåldern 47 år där 60 procent av kunderna är kvinnor och 40 procent män.

– Att det är fler kvinnor beror på att det vanligaste som pantas är smycken, cirka 80 procent är guldsmycken. Vi har också en multikulturell kundkrets som kommer från delar av världen, som Mellanöstern och Sydostasien, där det finns en guldtradition, till exempel vid giftermål eller barnafödslar, säger han.

Genomsnittstiden för ett lån är tre månader, men många lånar bara några veckor tills lönen kommer, då de fått någon kostnad som de inte räknat med. 85 procent av kunderna hämtar ut sina varor.

undefined
15 procent av kunderna löser inte ut sina saker. Det kan var förlovningsringar eller modeväskor, som de redan bestämt sig för att göra sig av med.

– Man kan tro att folk lånar mer när det blir sämre tider, men det vanliga är att man drar ner på konsumtionen när man inte har så stora inkomster. Vi går ganska bra när det är högkonjunktur för då vet folk att de snart får en inkomst, säger, säger Peter Sundström.

Pantbanken skriver på sin hemsida om författaren August Strindberg som för länge sedan, efter att ha separerat från Harriet Bosse, bar ner hela möblemanget till Pantbanken utan att sedan lösa ut det igen. Att inte lösa ut sina grejor gör omkring 15 procent av dagens kunder.

– Om man lämnar in tre gamla förlovningsringar så är affektionsvärdet inte så högt. Då har de nog redan bestämt sig för att inte hämta ut dem, säger Peter Sundström, vd för Pantbanken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!