Då öppnar Aronsbadet och Råneåpoolen – mest troligt

Det mesta pekar på att Aronsbadet och Råneåpoolen öppnar 29 juni. "Vi väntar på Folkmyndighetens nya direktiv", säger Veronica Bergsten, enhetschef.

Utebadet på Örnäset är ett populärt tillhåll sommartid.

Utebadet på Örnäset är ett populärt tillhåll sommartid.

Foto: Kurt Engström arkiv

Luleå2020-06-07 09:30

I vanliga fall brukar det vara fritt fram att slänga sig i de tempererade poolerna när sommarlovet inleds. Men coronapandemin försenar årets premiärdopp både på Örnäset och i Råneå.

Från Luleå kommun sida står man redo att dra igång badsäsongen utomhus. 

Men än är det inte avgjort om det utebaden kan öppna i slutet på månaden – allt hänger på Folkhälsomyndighetens direktiv.

– Allt pekar mot att vi kan öppna, säger Veronica Bergsten, enhetschef bad Luleå kommun.

Hon ser inte heller några tecken på att direktiven skulle skärpas. Och tillägger att man från kommunens sida gjort riskanalyser utifrån rådande läge med smittspridning.

Vissa förberedelser, som schemaläggning av personal, väntar när väl Folkhälsomyndigheten kommer med sitt besked.

– Anpassningar måste också göras så att det blir säkert, säger hon och förklarar att det bland annat handlar om förstärkta städrutiner, frågan hur man ska hantera köer och bedöma när det är fullt.

Tar ni in vakter när köerna är långa?

– Enhetschefen med ordinarie bemanning ska sköta eventuell stängning när gränsen väl är nådd.

Hon påpekar också att det inte är grönytorna som sätter begränsningar.

– Vårat problem är ju att bassängytan är för liten. Fina dagar gäller det att ha kontroll – när det är max så stänger man, säger hon men räknar med att det nog bara kommer att inträffa några enstaka dagar när ett svalkande topp står högt på agendan.

Hon hymlar inte heller med att risken för stängning är störst på Aronsbadet, där trycket kan vara mycket högt varma dagar.

– När det kokar där kan man inte släppa in alla.

Att fler Luleåbor ser ut att stanna hemma i sommar samt begränsningar för antalet resenärer på skärgårdsturerna ökar risken för köbildning.

– Kommunikation är jätteviktigt. Vi kommer att jobba med Facebook och meddela hur det ser ut på baden så att folk slipper vända för att det är långa köer eller fullt, säger enhetschefen.

Trycket på badet i Råneå är inte lika högt.

– Det kan ju vara en möjlighet för Luleåborna att upptäcka den, säger hon och tillägger att inte är mycket längre resväg dit från vissa bostadsområden.

Veronica Bergsten betonar vikten av att besökarna håller avstånd till varandra. Och berättar att man på innebaden försökt hjälpa till genom att stänga skåp och begränsa antalet besökare. Åtgärder som inte resulterat i färre badare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!