Teknikprylar som skickar falsklarm till 112 är ett allt vanligare problem. Luleåbon Simon Jonasson råkade ut för detta när han ägnade sig åt den pulshöjande aktiviteten att cykla ner för Måttsundsberget.
– Det smällde till på kinden och jag tänkte att jag måste ha krockat med en geting, säger han.
När han kommit ner för backen pekade hans kompis ut getingen – som satt kvar.
– Jag skrek till av rädsla och kände hur det hände något med min Apple watch. Då såg jag att den ringde SOS alarm och jag lyckades inte avbryta det.
Han kom fram till en larmoperatör.
– Jag fick säga som det var, att klockan reagerat på att jag blivit rädd för en geting. Men jag gjorde nog hennes dag för hon bara skrattade.
Enligt SOS alarm är många av samtalen som kommer in till 112 inte nödsituationer. Problemet har funnits länge och trenden ser ut att gå åt fel håll.
– Det är en tredjedel av alla samtal och kan bero på att man inte orkar vänta på svar hos polisen eller vården och vet att man alltid får svar via 112, säger presstalespersonen Anders Klarström.
Utöver mobiler och smarta klockor kan även bilar med automatiska larm, som den elektroniska tjänsten e-call som skickar ut exakt position vid en trafikolycka, larma vid fel tillfällen.
– De kan larma när bilen är på verkstaden. Och det händer att telefoner ringer upp när personer trillat i skidbacken, säger Anders Klarström.
Det finns ingen statistik på hur många felaktiga samtal som rings in via automatiska nödanrop, men det är ett känt fenomen som diskuteras på SOS alarm.
Än så länge upplevs problemet dock inte så stort som i USA, där tekniken är vanligare.
– Det förekommer också hos oss, men inte så frekvent att det är störande. Det är inget som märks av i siffrorna, då är det värre med alla som ringer 112 när det inte är en riktig nödsituation, säger Anders Klarström.
Många som råkar ringa upp av misstag hinner lägga på innan de får kontakt med en larmoperatör, men då brukar SOS alarm ringa upp för att kolla så inget hänt.
– Det är ett bekymmer med felringningar och konsekvensen är att de som är i en verklig nödsituation måste vänta i några sekunder extra. För vi måste svara på alla samtal, säger Anders Klarström.
Simon Jonasson igen:
– Det är en bra grej att den ringer upp om det händer en olycka eller om man blir överfallen. Men för mig blev det en ganska flummig, men minnesvärd, händelse.