Cykelolyckan: Pappan kritisk till fotograferande

Pappan, vars son blev påkörd i en olycka på Lövskärsvägen, riktar kritik mot fotograferingen vid olyckan. Och hyllar de som hjälpte till. "Det går inte att beskriva med ord", säger han.

RIS OCH ROS. Pappan tackar de som hjälpte sönerna. Men kritiserar flera andras beteende.

RIS OCH ROS. Pappan tackar de som hjälpte sönerna. Men kritiserar flera andras beteende.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå2016-05-09 19:43

Det var i lördags som en 21-årig man på cykel blev påkörd av en personbil på Lövskärsvägen. Mannen fick allvarliga men inte livshotande skador och vårdas nu på Sunderby sjukhus.

LÄS MER: 21-årig cyklist allvarligt skadad

Pappan till den påkörde mannen tog sig till olycksplatsen. Där hade privatpersoner tagit hand om den skadade sonen och hans bror som hade chockats.

– En av sönerna blev chockad. En kvinna satt i vägkanten och lugnade honom. Ett par andra höll på med honom som låg i diket. Och direkt då ambulansen kom så lämnade de över. Jag vet inte om de jobbade som sjuksköterskor. Jag gick bara på vägen och kände att hade jag gått dit så hade jag förstört, säger pappan.

Han riktar ett stort tack till alla som hjälpte till.

– De skötte allting perfekt. Privatpersonerna som fanns där ska ha den största buketten som finns. Jag vet inte vilka de var. Men det sättet de gjorde allting på – det går inte att beskriva med ord.

Han hyllar vårdpersonalens, polisens och räddningstjänstens insats. Men han är kritisk till flera andra personers agerande. Det blev bilköer på vägen, och en bilist ska då ha försökt tränga igenom olycksområdet trots att vägen var avspärrad. Han tycker det är respektlöst att inte låta räddningspersonalen jobba färdigt först.

– Man kan ju vända och köra gamla Lövskärsvägen om man har bråttom.

Han är också kritisk till fotograferandet vid olycksplatsen. När räddningstjänsten satte upp en olycksskylt framför bilköerna ska en person ha klivit ur bilen, tagit en mobilbild, och kört därifrån. Och en reporter ska ha tagit sig in på olycksområdet trots polisens order om att hålla sig undan.

– Det är under all kritik. Låt räddningstjänsten sköta om sitt och strunta i kameran. Sen kan man fota efteråt.

– Men jag lägger inte all skuld på er journalister och reportrar, tillägger han.

Han vill att kritiken ska ses som en tankeställare även för förbipasserande. Hans bild är att allmänhetens beteende vid olyckor har förändrats.

– Vars är dagens samhälle på väg – är det blodhunger man har och struntar man i omgivningen? Jag har kramat en ratt i ett antal år och ser att det har blivit värre. De här personerna som det handlar om är ungefär i min ålder. Så det är inte ungdomar som är värst. Det är, höll jag på att säga, medelåldern.

Pappan lägger ingen skuld på bilföraren som också chockades vid olyckan.

– Jag lägger ingen skuld för fem öre på bilföraren, för jag anser att detta var en olycka. Han har inte gjort det medvetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!