Socialförvaltningen och polisen har gemensamt skapat Facebook-evenemanget "Vuxna på stan – vårcruising" på lördag med samling klockan 20 i socialtjänstens lokaler på Skomakargatan.
Det är framförallt föräldrar som de hoppas ska nappa på inbjudan, men det är inte de vuxna som ska ut på cruising.
Sista lördagen i maj har på senare år blivit en vedertagen cruisinghelg i Luleå.
– Förra året var det jättemycket bilar, epa-ungdomar och hög berusningsnivå och med alkohol ökar också risken för våld och dåligt mående, säger Ulrika Nygård, en av de som organiserar fältarbetet på socialförvaltningen.
Cruisingen börjar med en bilutställning på Arcus och fortsätter på stan till långt in på småtimmarna. Det är inget officiellt arrangemang och inga vägar stängs av, utan polisen och socialförvaltningen kan bara planera utifrån tidigare års erfarenheter.
– Det är risk för ordningsstörningar, fylla, bråk och trafikstörningar med snabba bilar som ska visa upp sig, säger Tobias Ölund vid polisen.
Polisen var ifjol ganska oförberedd, men i år har man tagit in extra personal. Totalt 15 poliser kommer att jobba med just cruisingen – trafikpolis med besiktningskompetens som kan kolla bilarna ute, mc-poliser och drönare.
– Drönare motverkar att det blir oroligt genom att de syns och hörs så att folk blir medvetna om att de är övervakade. Ifall det skulle inträffa något brott har vi det inspelat och det är lättare att utreda.
Från socialförvaltningen kommer det vara tio personer i tjänst, elevhälsan och kyrkan deltar, och de hoppas också att frivilliga vuxna vill ansluta.
– Vi vill göra det tryggt och säkert för ungdomarna som är ute, så vi kommer att gå runt och vistas på de platser där ungdomarna är och så hoppas vi att det är många föräldrar som vill ansluta sig, säger Ulrika Nygård.
Vill man får man ha på sig en gul väst där det står "Jag bryr mig" på ryggen.
Av erfarenhet vet hon att ju fler vuxna det är desto lugnare blir det.
– Men vi vill också att föräldrarna ska komma ut och se vad som händer bland unga i Luleå idag, säger Tobias Ölund vid polisen, som sällan träffar några engagerade föräldrar när han är ute på stan på kvällarna.
I fjol var det fullt kaos sista lördagskvällen i maj, främst runt Max och OKQ8 i Robertsvik, där vanliga kunder inte kunde ta sig in på området och tanka.
– Det var mycket spring och de kom in fulla i butiken med ölburkar och spydde ner toaletterna, berättar Jonas Olofsson, säljchef i butiken på OKQ8.
Det var till och med så illa att de blev tvungna att stänga huvudentrén och endast ha försäljning genom en liten lucka eftersom personalen inte kände sig trygg.
Till kommande helg är de bättre rustade och planerar att ha öppet som vanligt.
– Vi stängslar av baksidan från och med fredag så att det inte går att köra runt macken, tar in mer personal och har hyrt in en väktare.
Jonas Olofsson körde själv raggarbil när han var yngre men upplever att det är helt annorlunda idag, framförallt vad gäller nedskräpning. Förra året var det mängder av krossat glas på området morgonen efter.
– Det var jättetråkigt. Det finns ingen respekt. De röker också kring pumparna trots att det är förbjudet. Det är ju kul att det händer saker på stan, men det kanske skulle vara under lite mer städade former.