Den i särklass dyraste posten i den covidrelaterade sjukvården är de så kallade PCR-proven som tas för att påvisa eller utesluta smitta. Totalt har dessa kostat drygt en halv miljard kronor. Serologiska tester har kostat nära 14 miljoner och så kallade snabbtester nära 12 miljoner kronor. Samtliga av dessa kostnader har täckts av statliga bidrag. Regionen har fått nästan 49 miljoner i ersättning för vaccinationer, knappt två miljoner av dessa har inte använts än.
För närvarande återstår nära 72 miljoner kronor på regionens konto av de beviljade bidragen. Pengarna bidrar till regionens positiva resultat, men enligt regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson är dessa pengar öronmärkta för insatser kopplade till covidvård och ingenting annat. De får inte användas för att exempelvis hantera vårdskulden.
– Som vi ser det kommer de här pengarna att användas under 2021, säger hon.
Under pandemin 2020-2021 så har regionen inte kunnat bedriva vårdverksamhet på samma sätt som innan och många medarbetare har istället arbetat inom covidvården under denna tidsperiod.
– Vi har fått särskilda pengar som täcker den vården, men de kostnader som vi skulle ha haft om vi hade bedrivit den vanliga vården har vi fått skjuta framför oss och därmed har vi en skuld. Vår bedömning är att det handlar om 400 miljoner kronor som är en direkt följd av uppskjuten vård under pandemin, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.