Coronaexpertens kritik: "Vad håller Norrbotten på med?"

44 procent över riksgenomsnittet. Så stor var den konstaterade smittspridningen av covid-19 i Norrbottens län under förra veckan. Men oron över utvecklingen skiljer sig åt mellan de två utomstående experter som vi har pratat med.

Annika Linde, tidigare statsepidemiolog, och Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet.

Annika Linde, tidigare statsepidemiolog, och Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet.

Foto: Region Stockholm/Torbjörn Jakobsson (Västerbottens-Kuriren)

Luleå2021-05-22 06:30

”Vad håller Norrbotten på med?” Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, skräder inte orden när han får höra om hur smittspridningen ökar i länet.

– Jag börjar bli så fruktansvärt trött på att prata om det här, men det är ju inte över än. Folk sköter sig inte. Om smittspridningen nu ökar så borde regionen vidta åtgärder, säger han och fortsätter:

– Det finns två vägar att gå: Antingen sätter man in hårdare tag, eller så hukar man och hoppas att det ska lösa sig ändå.

Under torsdagen konstaterades 214 nya fall av covid-19 i länet. Om utvecklingen fortsätter i samma takt finns risk för en ny rekordnotering i antalet smittade under en och samma vecka. På fredagsförmiddagen uttryckte Region Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt förtvivlan över situationen:

– Norrbotten är snart sämst i hela Europa – är inte det väl ryggradslöst av oss norrbottningar? Skulle vi inte kunna klara det här bättre?

Medan andra delar av Sverige förbereder sig för att öppna samhället uttryckte Anders Nystedt att Region Norrbotten kan behöva sätta in de hårdare tag som Fredrik Elgh efterfrågar.

– Vi måste fundera på att fortsätta ha restriktioner och om man på ett mer militant sätt måste sätta ner foten.

undefined
Region Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt.

När vi nyligen jämförde hur det totala antalet smittade och döda i covid-19 skiljer sig mellan Norrbotten och motsvarande regioner i Norge och Finland blev det tydligt att länet sticker ut även i ett längre perspektiv. 

Trots att de tillsammans har en nästan dubbelt så stor befolkning som Norrbottens län så hade de nordnorska fylkena Troms/Finnmark och Nordland då sammanlagt nämligen bara 3 113 smittade och 9 döda. I Norrbottens län var samma siffra 23 066 smittade och 254 döda. Fredrik Elgh tycker att jämförelsen visar på en ”tragisk” situation:

– Det är sorgligt. Våra grannländer är tydliga exempel på att vi hade kunnat sköta det här bättre.

Han menar också att en större smittspridning ökar risken för mutationer av coronaviruset – sådana som tidigare har uppstått i bland annat Storbritannien, Brasilien och Indien.

– Hos varje person som bär på viruset muteras det. Sedan är det väldigt få av mutationerna som överlever och kan spridas vidare. Men ju fler smittade, desto större risk för att en mutation klarar sig och förs över till andra personer. Och vi vill ju verkligen inte ha en norrbottnisk mutation.

Men i den frågan får han mothugg från en annan expert. Annika Linde var Sveriges statsepidemiolog mellan 2005–2013 och sitter nu i regionfullmäktige för Liberalerna i Stockholm. Hon delar inte oron över risken för lokala mutationer.

– Hur illa smittspridningen än är i Norrbottens län så ska man komma ihåg att alla kända mutationer hittills har uppstått på väldigt tätbefolkade platser. Man ska aldrig utesluta något helt – och självklart göra allt för att hindra smittspridningen – men risken för lokala mutationer är nog väldigt liten, säger Annika Linde.

När det gäller orsakerna till den ökade smittspridningen har hon inga säkra svar. Men hon lyfter fram årstidsväxlingen som en möjlig orsak:

– Viruset sprids lättare i torr och kall luft. Rent hypotetiskt kan man tänka sig att folk följer restriktionerna sämre i hela landet, men eftersom våren har kommit längre i södra Sverige sprids inte smittan lika lätt där.

Covid-19 på Nordkalotten

Följande statistik visar hur antalet smittade och döda i covid-19 skiljer sig åt mellan Norrbottens län och motsvarande regioner i norra Finland och Norge.

Norrbottens län: 249 505 invånare, 23 066 smittade, 254 döda.

Lappland (Finland): 178 522 invånare, 787 smittade, 11 döda.

Troms/Finnmark: 243 311 invånare, 1 595 smittade, 6 döda.

Nordland: 243 385 invånare, 1 518 smittade, 3 döda.

Siffrorna sammanställdes under vecka 19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!