Cirka SEXtio minuter

Anna och Niklas är nervösa. De ska ha sex första gången. De struntar i kondom med hänvisning till att de bara har varit tillsammans med en annan partner vardera tidigare - Leo och Ida. Men sedan visar det sig att Leo och Ida i sin tur hade varit tillsammans med många andra tidigare. Anna och Niklas kan ha smittats av någon könssjukdom.

Kapten Koskenkorva (Ellen Hansson) dansar sin sista dans med Maruschka (Susanna Englund), Emelie (Linnea Blom) och Anna (Ida Vinsa).

Kapten Koskenkorva (Ellen Hansson) dansar sin sista dans med Maruschka (Susanna Englund), Emelie (Linnea Blom) och Anna (Ida Vinsa).

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-02-14 06:00
Det handlar pjäsen "Cirka SEXtio minuter" om. Den spelas i Lärkans aula av sju estetelever. Pjäsen är deras projektarbete och de gör den i samarbete med ungdomsmottagningen i Luleå som har fått pengar från Socialstyrelsen och landstinget till hiv- och aidsprevention.
Premiär
Tre av eleverna hade som kommunalt sommarjobb att skriva manuset. På hösten började hela gänget sedan att jobba fram föreställningen tillsammans med en handledare från Teaterhögskolan och en från den egna skolan. I går var det premiär i Lärkans aula.
Anna (som spelas av Ida Vinsa) och Niklas (William Lundgren) som ska ligga med varandra första gången inleder pjäsen. Niklas lyckas inte få erektion och skäms mycket för det.
Anna försäkrar att det inte gör något, att hon tycker lika mycket om honom ändå.
Jobbig könssjukdom
Ryska Maruschka (Susanna Englund) letar efter sitt livs man. Hon tipsar om hur man fångar män, det viktigaste är att "fokusera honom med blicken" men lika viktig är kondomen när mannen väl är infångad.
Emelie (Linnea Blom) kliar sig i underlivet. Hon har varit oförsiktig och drabbats av en jobbig könssjukdom. Hon spelar gitarr och sjunger om sitt öde.
Väska med kondomer
Kapten Koskenkorva (Ellen Hansson) ligger för döden. Oskyddat sex blir hans död.
Emelie (Linnea Blom) sminkar sig och klär sig fin för en utekväll. Innan hon går fyller hon sin handväska med kondomer.
Det homosexuella paret Samir (Susanna Englund) och Kalle (Erik Edin) ska ha sex. Samir vill att de ska ha kondomer. Kalle vägrar och ger ultimatum: Sex utan kondom eller inget sex alls. Samir ger sig under stor vånda. "Jag får chansa", säger hon.
Rungande applåder
De närmare hundra år gamla lesbiska kvinnorna Sigrid (Ellen Hansson) och Doris (Ida Vinsa) kommer in i en klädbutik. Expediten, "Lösskvinnan Emelie" (Linnea Blom), har en sexakt i lagret med en manlig kund. De gamla damerna botaniserar i Emelies kondomförråd. De undrar om det rör sig om sockar eller handskar. Till slut upptäcker de att gummisakerna passar att ha på tungan.
Pjäsen får rungande applåder av den första publiken. Ann Kullebjörk och Inga-Lisa Andersson från ungdomsmottagningen delar med stor glädje ut rosor till rollinnehavarna.
Alla gymansieelever i Luleå ska få se pjäsen. Den ska också ut på turné till Kalix, Haparanda, Boden och Piteå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om