Christer Sjöberg – fiskeentreprenör och äventyrare

Christer Sjöberg är en av landets mest kända flugfiskare, mannen som en gång i tiden bland annat startade upp det kända företaget Loop Tackle Design. Firman blev en del av oss notoriska flugfiskare. Loopspön och Looprullar var på allas läppar, kvalitetsgrejer som alla ville fiska med. Mina numera rätt gamla spön fungerar fortfarande perfekt och jag vill helst inte fiska med några andra spön. Naturligtvis finns det en del nostalgi med i spelet, men kvallan är det minsann inget fel på. Eftersom Christer alltid har varit intresserad av sportfisketurism har han också roddat en hel del fiskeanläggningar världsvida. Hans företag Solid Adventures erbjuder idag intressanta fiskeresor till bland annat Argentina,Cuba och Indonesien. Nu ska vi kolla vad denne spännande globetrotter har att berätta om destinationer, förutsättningar och framtidsmål. Nu kör vi!

Foto:

LULEÅ2014-09-01 08:00

För några år sedan hälsade jag på dig och din arbetsstab på fiskeanläggningen Las Buitreras, vid fiskeeldoradot Rio Gallegos i den södra delen av Argentina. Havsöringsfisket var i absolut världsklass. Hur kom havsöringen till Sydamerika?

Det var engelsmännen som planterade in öringen för ca 100 år sedan i många vattendrag i Argentina, bl.a. Rio Gallegos.

Jag frapperades av den fantastiska servicen, inte enbart på campen, utan också ute vid vattnet. Otroligt duktiga och trevliga guider och inre personal. Vad vill dina oftast långväga gäster ha ut av fisket och supporten? Vad krävs?

Vi har lyckats bilda ett fantastiskt team i Las Buitreras och skapat en sorts ”familjekänsla” snarare än bara en lodge känsla. Man känner att personalen trivs med sitt jobb. Alla guider är kast- och fisketekniskt så bra det någonsin går. Dom är experter på att trimma in redskapen, att hjälpa gästerna med kast och fisketeknik som fungerar i Gallegos och de för stunden rådande förhållandena. Det finns också en annan sida som kanske är ändå viktigare. Dom älskar det de gör, de tror på det dom gör, dom vet var fisken finns och oftast vad som krävs för att få fisken att hugga och det smittar av sig på gästerna. Gästen känner att guiderna gör sitt yttersta och de verkligen gläds med gästen när de gör rätt och får fisk. Oftast resulterar det i lång vänskap mellan gäster och guider. vilket också är en viktig del av varför så många kommer tillbaka år efter år till Las Buitreras.

Känslan finns att vi har kvaddat så mycket av vår globala natur att det lilla som finns kvar måste både skyddas och vårdas. Fiskeguider och fiskecamper är en viktig del i detta. Hur ser du på mitt påstående? Hur ser framtiden ut?

Sportfisket och speciellt inkomstbringande fisketurism är oerhört viktigt för att skydda och bevara fiskbestånden och miljön. Detta är naturligtvis en känslig fråga. Vart går gränsen? Skall allt vatten vara exklusivt för ”rika” turister? Varför kan inte alla få fiska överallt? Ta med sig hem så många fiskar man vill? Personligen tycker jag att det måste finnas både och. Det måste finnas vatten (helst med reglerat uttag) för alla att fiska i, till olika priser men det måste också finnas ställen där man har lodger med exklusiv rätt i ett område, med catch&release som ger lokala inkomster och arbetstillfällen utan att påverka fiskebeståndet negativt. Dessa inkomster och arbetstillfällen är vårt starkaste vapen emot ett ohämmat yrkes- och s.k. husbehovsfiske. Det gäller inte bara älvar utan även havsområden. Vi skulle med all säkerhet kunna skapa 10-20 000 arbetstillfällen i Sverige, kanske fler, inom sportfisketurismen om det bara fanns bra regler och möjligheter att sätta av delar av älvar, områden i fjällen med flera ställen som sköttes och vårdades på ett riktigt sätt. Jag har svårt att förstå hur man kan tillåta fällor i älvmynningar och längs kusten för några få individer som saboterar alla möjligheter att ha kontroll över fiskbestånden och möjligheten att bygga en turism längs våra vackra laxälvar, som exempel. Det finns så många internationella exempel där man satsat på eco-turism istället och vad det genererar i både skydd och bevarande av fisk och arbetstillfällen. Vårt senaste projekt är ett bra exempel: Raja Ampat Marine Park West Papua Indonesia. Ett känt problem i Indonesien och Filippinerna är hur stora delar av några av jordens sista rev sprängs och förgiftas av lokalbefolkningen. Raja Ampat är ett stort och numer skyddat område där många idag har inkomster från Ecoturism, som dykning, paddling, naturupplevelser, sportfiske med no kill. Så länge denna turism och dessa inkomster finns så finns också en chans att bevara området.

Om tex Byske hade 2-3 lodger med några mil exklusivt vatten, boende, lokala guider så skulle dessa arbetstillfällen och inkomster vara en anledning att se över fällorna längs kusten. Men, man kan inte bygga lodger när fisken tas ute i havet av några få människor. Drömmen är att regeringen sätter sig ner och ser på resursen fisk som en viktig resurs och del av vår natur, hur den skall skyddas och hur den skall kunna ge långsiktiga inkomster, arbetstillfällen. Sverige har egentligen alla förutsättningar men det krävs en helt annan politik på detta område.

När jag funderar på dina spännande destinationer tänker jag osökt på stor fisk. Kan det vara den huvudsakliga anledningen till våra resor runt klotet? Eller finns där också något annat?

Turister som använder sin tid att åka på en fiskeresa vill självklart ha en bra chans till ett bra fiske. Vi har lika många som åker till Cuba för att fånga 2-3 kilos Bonefish som dom som åker dit för att fånga Tarpon på 30-50 kilo. Det är nog inte endast storleken på fisken, utan mer att fisket är bra, att man inte slår ihjäl fisken i området, att området sköts på ett riktigt sätt så att man kan fiska i lugn o ro utan att trängas med andra, att service som guider, mat, logi fungerar bra. Ytterligare en orsak är mötet med andra fiskare från andra delar av jordklotet som ofta genererar livslång vänskap och självklart mötet med lokala guider och bara att uppleva ett annat land, ett annat fiske ofta i en helt annan miljö än man kommer från.

En fiskeguide i Nya Zeeland sa en gång till mig att; ”Skulle jag tillåta att varje gäst slog ihjäl en öring per dag, hade jag inget jobb om fem år”. Hur ser du på det resonemanget?

Det är därför som det måste finnas områden där man inte slår ihjäl fisk.

Man kan se det också i en större skala där det påverkar kanske en hel bygd, eller ett helt stort område med massor av människor. Tycker Martin Falklinds senaste film, Den gamle och havet, belyser det hela på ett lysande sätt där en hel stad i Mexico nu är uppbyggd kring sportfisket som baseras på no kill. Detta från att har varit en nerlagd, ödelagd fiskeby utan fisk till nu en blomstrande näring som bevarar miljön.

En tanke med anledning av att dina jobb ligger långväga bortom horisonterna. Hinner du med något eget hemmafiske? Vad söker du då?

Eftersom jag bor i Stockholms skärgård blir det mycket gädda och abborre, både med fluga och spinn. Tillåter mig 5-6 fina abborrar på matbordet per år, resten finns endast på bild.

Hemsida: www.solidadventures.com

Fakta: Christer Sjöberg

Namn: Christer Sjöberg

Ålder: 61

Bor: Stockholms skärgård

Familj: Fru AnnaKarin, Son Rickard, Dotter Josephine

Arbete: Solid Adventuree

Favoritsysselsättning: Fiske

Favoritfiske: Allt fiske är kul, njut av det man gör för stunden

Hemmafiske: Gädda, abborre, (torsk innan man dammsög Östersjön på torsk)

Drömfiske: Sight fishing på flats efter Tarpon, GT med flera.

Motto: Vänta inte med att ta beslut att göra det man vill, man lever bara en gång, ta vara på den tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om