Chockökning av långtidssjuka – skräckrapporten skakar facket

Här är rapporten som skakar facket. Långtidssjukskrivningar bland tjänstemän ökar dramatiskt – och allra värst drabbade är kvinnorna.

BEKYMRAD. Rapporten som visar att långtidssjukskrivningar ökar stort bland tjänstemän oroar Siw Ahlfort, ombudsman vid Unionen. ”Det är ingenting annat än katastrofsiffror”, ­säger hon.

BEKYMRAD. Rapporten som visar att långtidssjukskrivningar ökar stort bland tjänstemän oroar Siw Ahlfort, ombudsman vid Unionen. ”Det är ingenting annat än katastrofsiffror”, ­säger hon.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2016-12-28 06:30

– Fullständigt hårresande. Det är ingenting annat än katastrofsiffror, säger Siw Ahlfort, ombudsman vid Unionen Norrbotten.

Rapporten (se faktaruta) visar att de senaste sju åren har sjukfall längre än 90 dagar i den privata sektorn ökat med 85 procent för kvinnor och 54 procent för män.

Sjukskrivningarna med psykisk diagnos, exempelvis stress, depressioner och utbrändhet, har ökat med 59 procent de senaste fem åren. Speciellt utsatta är kvinnor i åldern 30–49 år.

– Männens trend följer den gängse modellen där sjukfallen ökar med åldern medan sjukskrivningar för kvinnor är vanligast mellan 30–50. Kvinnorna drabbas när livspusslet ska ros iland. I ett större perspektiv ser man att kvinnliga tjänstemän numera är mer sjuka än manliga arbetare. Så har det definitivt inte sett ut tidigare, säger Siw Ahlfort.

Långtidssjukskrivningar har fördubblats inom sektorer som farmaci och hälsa, finans och försäkring, transport och magasinering, hotell och restaurang samt annan serviceverksamhet, som exempelvis callcenter.

Rapporten om tjänstemännens sjukfrånvaro gäller för hela riket. Några exakta siffror för Norrbotten finns inte men med hjälp av länsstyrelsen och Regionfakta har Unionen tagit fram statistik för långtidssjukskrivningar som visar att länet följer mönstret.

– Antalet sjukdagar per år för norrbottniska kvinnor har från 2011 till 2015 ökat med 60 procent. Det är riktigt, riktigt illa, säger Siw Ahlfort.

Utöver rapporten finns Unionens arbetsmiljöbarometer, som visar att det systematiska arbetsmiljöarbetet rasat. Mer än hälften av arbetsgivarna uppfyller inte kraven i arbetslagstiftningen.

Unionen vill snarast se ett åtgärdsprogram hos arbetsgivarna.

* Anpassa arbetsmiljöarbetet till tjänstemän.

– Vi måste sätta fokus på psykosociala frågor, som stress, arbetsbelastning, omorganisationer, samarbete på arbetsplatsen, arbetstider och ledarskapsfrågor. Företagshälsovården är nyckeln, säger Siw Ahlfort.

* Anpassa kraven under rehabilitering.

– Jag träffar många medlemmar som är på väg tillbaka till arbetslivet och som upplever att de ska prestera på topp från dag ett. Det är oftast inte möjligt. Det saknas allmänt förståelse för toppar och dalar i arbetslivet.

* Skapa ett föräldravänligt arbetsliv.

– Det måste gå att kombinera arbete och familj. Exempelvis att inte lägga möten för tidigt på morgonen eller för sent på eftermiddagen, att möjliggöra föräldraledighet för båda föräldrarna utan att det ska upplevas som en käpp i karriärhjulet.

* Låt ledig tid vara ledig tid.

– Nästan alla våra medlemmar har mejlen i telefonen. Det saknas överenskommelser om hur tillgänglig man ska vara. Trots semester eller ledighet så hänger de flesta med i det som händer på jobbet och försöker göra vissa arbetsuppgifter. Samma sak gäller under vab. Vi talar om att höja pensionsåldern men för att kunna jobba länge måste vi få möjlighet till återhämtning.

Vidare har Unionen tagit fram en en övertidsrapport som visar att svenskarna jobbar fyra miljoner övertidstimmar i veckan, motsvarande 116 000 jobb. I Norrbotten jobbar var femte anställd övertid, i snitt 6,5 timmar per vecka.

– Allt hänger ihop och visar på ett arbetsliv som snurrar fortare och fortare och inte är hållbart. Vi blir sjuka av det. Det sägs ofta att det är ett individproblem men det är det sista det är. Det är ett strukturproblem, säger Siw Ahlfort.

Unionens skräckrapport

Med hjälp av tjänstepensionsbolaget Alecta har Unionen tagit fram statistik över sjukfall längre än 90 dagar bland tjänstemän i den privata sektorn under åren 2008–2015. Rapporten visar att sjuktalen ökat med 85 procent för kvinnor och 54 procent för män. Sjukskrivningar med psykisk diagnos har ökat med 59 procent 2010–2015. Speciellt utsatta är personer i åldrarna 30–49 år med tyngdpunkten på 30–39 år. För kvinnorna är sjukskrivningar vanligast mellan 30–50 år medan männens sjukfall ökar med åldern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!