Chockhöjning väntar

På onsdagen väntar en chock i brevlådan för Luleås tomträttsinnehavare. De skenande bostadspriserna slår tillbaka med full kraft. Organisationen Villaägarna uppmanar nu till att friköpa snabbt, innan prishöjningen slår till.

HERTSÖN. Villa: Friköpspriset ökar med 22 procent till 192 500  kronor. Avgälden ökar med 1 167 kronor om året.
Radhus: Friköpspriset ökar med 88 procent till 210 000 kronor. Avgälden ökar med 4 668 kronor om året.

HERTSÖN. Villa: Friköpspriset ökar med 22 procent till 192 500 kronor. Avgälden ökar med 1 167 kronor om året. Radhus: Friköpspriset ökar med 88 procent till 210 000 kronor. Avgälden ökar med 4 668 kronor om året.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2014-09-24 08:00

Trots att Luleå kommun tidigare har försökt få medborgarna genom rabatt att köpa loss tomter som de hyr av kommunen, så har kommunen fortfarande många tomträttsinnehavare. Cirka 2 000 tomträtter hyrs ut, vilket placerar kommunen i topp i landet.

På onsdag väntar en chock för dem. Då landar det nya beskedet om fastighetstaxering i brevlådan. Höjningen blir en av de högsta i hela landet, tack vare de skenande priserna på bostadsmarknaden. Och det påverkar friköp och tomträttsavgäld.

– Det här är den största höjningen jag har sett i Sverige. Det är väldigt högt, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna.

– Tittar man på Björkskatan så är det ett radhus som får den här höjningen. På Hertsön är det också radhus. Det är liksom inte de stora fantastiska slotten, utan det här är vanliga människor.

Lena Södersten uppmanar nu de som sitter med tomträtter att köpa loss dem så snabbt som möjligt, innan de den nya taxeringen börjar gälla vid årsskiftet.

– Det är dags att ta sin Mats ur skolan.

Hon vill också att Luleå kommun återinför en rabatt på 50 procent för friköp. Samt att kommunens slopar uppräkningen på 1,33 procent till marknadsvärde. Men enligt Ewa Andersson-Hjälte, mark- och exploateringschef på kommunen, är inget av detta aktuellt.

– Det är ett politiskt beslut. Men då sa man att det var en tillfällig kampanj, så jag tror inte det är aktuellt med något nytt, säger hon.

– Taxeringsvärdet ska ju spegla 75 procent av ett marknadsvärde. Att räkna upp det är ju bara att försöka hitta en marknadsvärde nivå.

Hyresperioden för avgälden är på 10 år så för många kan det dröja innan den nya avgiften blir verklighet, men då lär det synas. Efter den senaste höjningen drogs ett flertal Luleåbor inför domstol eftersom de vägrade skriva på det nya avtalet. Och nu väntar alltså en ännu högre höjning.

– Domstolarna har hittills dömt efter vårt sätt att beräkna.

Just nu utreds ett förslag om att dämpa chockhöjningar som den som nu väntar. Men det har blivit liggande.

– Tomträtterna är ju till för att människor ska kunna bo, inte för att kommunen ska skära guld med täljkniv. Det behövs en lagstiftning för dem som bor med tomträtt, när priserna sticker som nu. Men justitieminister Beatrice Ask har inte lyckats går från ord till handling med förslaget, säger Lena Södersten.

I Kiruna, där småhustaxeringen stiger med 42 procent, har kommunen infört ett tak för att skydda tomträttsinnehavarna. Småhusägare i Gällivare som hyr av kommunen drabbas värst. Där väntas tomträttsavgälden och friköpspriserna stiga med 150 procent i vissa områden.

Så förändras småhustaxeringen i länet

Arvidsjaur: 9 procent

Arjeplog: 28 procent

Jokkmokk: 24 procent

Överkalix: 9 procent

Kalix: 5 procent

Övertorneå: 13 procent

Pajala: 35 procent

Gällivare: 36 procent

Älvsbyn: -1 procent

Luleå: 15 procent

Piteå: 9 procent

Boden: 4 procent

Haparanda: -6 procent

Kiruna: 42 procent

I landet totalt ligger ökningen endast på 1 procent.

Källa: Skatteverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om