"En utredning borde göras"

"Om man har konstaterat en allvarlig vårdskada är vårdgivarens skyldig att göra en anmälan". Det säger Lars Grundström, chefsläkare med ansvar för lex Mariaanmälan.

Om en allvarlig vårdskada inträffat, eller om det funnits risk för allvarlig skada ska den lex Maria-anmälans menar chefsläkare Lars Grundström.

Om en allvarlig vårdskada inträffat, eller om det funnits risk för allvarlig skada ska den lex Maria-anmälans menar chefsläkare Lars Grundström.

Foto: Tommy Borg

Luleå2020-12-01 05:00

Lars Grundström känner inte till det specifika fallet och uttalar sig därför bara rent principiellt om händelsen. 

– Med den information jag fått nu så låter det som att det borde göras en händelseanalys och utredas enligt lex Maria för att reda ut om händelsen hade gått att undvika, säger han. 

Kan man utesluta att det inte gått att undvika skadan utan att göra en ordentlig utredning av händelseförloppet? 

– Oftast är svaret nej, man behöver göra en utredning. Om man har en medicinsk procedur som är till fördel för en patient så måste det vara intressant att minimera riskerna. Lex Maria är inriktad på att minska vårdskador, inte att man ska sluta göra ingrepp som är motiverade att göra. Fokus ligger helt och hållet på att utreda vad som skett, varför och hur kan man undvika att det händer igen. 

Att något går fel vid ett ingrepp där man inför en venkateter är mycket ovanligt menar Lars Grundström och konstaterar att det är ett rutiningrepp som ofta genomförs. 

– Komplikationer kan ju inträffa men visst är det en allvarlig vårdskada så jag tycker att det finns skäl att göra en händelseanalys. Om det var en procedur som genomfördes enligt rutin så blir det plötsligt en reva på en ven kan det dessvärre vara svårt att få reda på vad som orsakat det. Det är så pass enkla strukturer på en venkateter så jag kan köpa formuleringen att det inte varit något uppenbart fel på den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!