Chefsekonomen: "Kortsiktigt ser det ljust ut"

Minusräntor, Donald Trump, råvarupriser och grusade planer om storregion – Dagens verklighet väcker många ekonomiska frågetecken. Chefsekonomen för Nordea, Annika Winsth, rätar ut några av dessa på sitt besök i Luleå.

Foto: Tommy Borg

Luleå2016-11-24 21:50

Annika Winsth är Nordeas chefsekonom med starka åsikter och analyser som ofta väcker uppmärksamhet. För femte året i följd gör hon ett besök på Nordea i Luleå för att möta lokala aktörer och nätverka mellan kunder.

NSD passade på att träffa henne för att få hennes syn på hur den senaste tidens stora händelser påverkar den norrbottniska ekonomin.

När Donald Trump blev vald till USA:s president störtdök marknaden, men lika snabbt vände den och istället ser vi nu en ekonomisk tillväxt i världen.

– Alla var osäkra på vad Trump skulle hitta på, men hans tal efter segern lugnade marknaden. Han för en expansiv politik som på kort sikt stimulerar marknaden, men på lång sikt är den desto osäkrare och det oroar mig, säger Annika Winsth.

Hon nämner när Trump senast framfört sin vilja att upplösa frihandelsavtalet TPP och att stänga gränserna.

– Stängda gränser är inte bra för någon i världen, och det kan även leda till att fler länder svarar på samma sätt. Brexit var samma sak, man vill bara minska makten utifrån, säger Winsth.

Norrbottniska företagen SSAB, LKAB och Boliden har haft det tufft den senaste tiden som resultat av låga råvarupriser, men Annika Winsth säger att priserna nu ser ut att ha bottnat och att ljusare tider väntar. Donald Trump påstår sig vilja satsa på infrastrukturen vilket fått marknaden att svara.

– Iallafall kortsiktigt ser det ljust ut. Ser man till det långsiktiga så har Kina och Asien större chanser till tillväxt än vad västvärlden har, säger Annika Winsth.

– Över lag så har vi bra tillväxt i Sverige men det är tack vare de låga räntorna som Riksbanken har. Men man kan inte hålla på att låna ut "billiga pengar" för länge, då skjuter man bara på problemet.

Hur menar du?

– Det är som att trycka i sig mer och mer mediciner istället för att genomgå operationen för att må bra på riktigt.

Nu allra senast kom beskedet om att den nordliga storregionen inte blir av. Men om det kommer betyda ökad kommunal- eller landstingsskatt, eller något alls ekonomiskt för norrbottningarna vågar hon inte svara på.

– Svenska kommuner är helt klart väldigt pressade just nu. Vi har en väldigt ung befolkning med mycket barn och barnfamiljer, delvis från invandringen, och det medför stora kostnader för kommunerna, säger Annika Winsth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om