Chefen: "I dag hade olyckan inte kunnat ske"

Bara månaderna före Tord Öberg och Torgny Bergdahl omkom fick koksverket en ny chef med arbetsmiljö som sitt viktigaste område. Åklagaren menar att hennes oerfarenhet kan ha bidragit till olyckan.

Cisternen. Tord och Torgny dränktes av tjära när de skulle öppna en cistern på koksverket. Foto: Polisen

Cisternen. Tord och Torgny dränktes av tjära när de skulle öppna en cistern på koksverket. Foto: Polisen

Foto:

Luleå2016-06-14 14:03

Den tio dagar långa rättegången börjar lida mot sitt slut.

Sedan ska tingsrätten slå fast om SSAB kan lastas för att två arbetare, anställda av en entreprenör, drunknade i tjära när de skulle såga upp en öppning i en stor cistern.

En hög SSAB-chef står åtalad, misstänkt för arbetsmiljöbrott.

Åklagarens linje är att SSAB slarvat med säkerhetsrutinerna – och att man framför allt inte tog ansvar för sin egen cistern.

I juni 2013 anställdes en ny chef på koksverket i Luleå, just med ansvar för säkerhet och arbetsmiljö. Under rättegångens åttonde dag pressades den nyanställde chefen ganska hårt av kammaråklagare Christer Forssman. Vad hade hon för kompetens? Hur kom hon fram till att att utse en projektledare för renoveringsarbetet som aldrig tidigare varit med om en cisterntömning?

Chefen svarade att projektledaren var kompetent, att instruktioner har följts under vägen och att hon aldrig behövde tvivla på att arbetet inte utfördes korrekt.

Säkerhetsansvarige: Därför skedde olyckan

Men åklagaren pressade på. Entreprenörers riskanalyser saknades. SSAB visste inte hur mycket tjära det fanns i tanken. Ingen på koksverket visste ens att mätaren inte visade rätt nivå. När mätaren visade noll var det nämligen inte noll i tanken.

Forssman ställde gång på gång frågan:

Gjorde SSAB någon riskanalys om själva cisternen? Manteltjocklek? Innehåll? Vilken risk det kunde innebära för entreprenören?

– Jag förstår inte riktigt frågan, svarade chefen.

Åklagaren försökte också göra ett nummer av att SSAB efter olyckan har infört en rad förbättringar i säkerhetsarbetet.

I dag ska nivån i cisternen säkerställas på flera olika sätt. Dels med mätaren som alla nu vet hur den fungerar, men även via titthål och värmekamera.

SSAB-chefen: "Det var inte mitt fel"

Om ni haft denna instruktion, hade det då förhindrat den olycka som inträffade?

– Ja, det hade det gjort. Men om de som omkom hade följt sina instruktioner hade det också förhindrat olyckan, svarade chefen.

Hur kommer du till den slutsatsen?

– De fick veta att de kunde öppna botten med tigersåg. Men bara såga en kort bit på höjden, sedan skulle de jobba från korg.

Vad bygger du det på?

– Redan i januari sa en chef att det var så arbetet skulle utföras.

Men du vet inte säkert att att Tord och Torgny fick den instruktionen?

– Det utgår jag ifrån att de fick.

Rättegången fortsätter under onsdagen, med flera förhör med anställda på SSAB. På torsdag är det dags för slutpläderingar, då hela den gigantiska rättegången ska sammanfattas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!