Kommunal är kritiska till att Region Norrbotten återigen skickade ut pressmeddelande om hur snart nedlagda vårdnära service tjänster ska ersättas på vårdavdelningarna – innan avslutade förhandlingar och information till berörd personal.
Men enligt Anna Pohjanen, divisionschef för närsjukvården Luleå och Boden, har VNS-medarbetarna informerats på en arbetsplatsträff tidigare.
– De fick information innan pressmeddelandet gick ut. Sen hade vi information på övergripande samverkansnivå i torsdags också.
Däremot är det oklart om berörda undersköterskor med flera på sjukhusavdelningarna hade hållits underrättade.
Enligt nuvarande förslag rörande närsjukvården ska VNS-tjänsterna ersättas med enbart tre deltidsarbetande transportörer på akuten på Sunderby sjukhus.
– Ett optimalt schema innebär tre transportörer på vardera 90 procent. Men tjänsterna är inte skapade ännu.
Anna Pohjanen hänvisar till den övergripande genomlysningen av alla vårdverksamheter inom Region Norrbotten som pågår nu.
– Eftersom vi är mitt i en omställning vet vi ännu inte hur vår organisation ska se ut, hur mycket personal vi ska ha och var de ska arbeta.
Kan det innebära fler transportörer framöver, jämfört med nuvarande förslag?
– Inte som det ser ut i dag. Men framgent har vi även diskuterat möjligheten med vårdbiträden, men vi är inte där ännu.
Vad händer i Kalix?
– Även där har man kommit fram till att VNS-uppgifterna kan lösas med befintlig vårdpersonal.
Kommunal vänder sig mot att ni pekar på ett ”överskott” av undersköterskor, som därmed kan utföra VNS-tjänsterna?
– Ordet ”övertalighet” har vi inte använt. Däremot innebär våra schemamodeller att vi har mer personal på veckorna än helgerna. Därför går det lättare att hantera detta då.
– Och kom ihåg att VNS-uppgifterna sköts redan i vanlig verksamhet på länets övriga sjukhus. VNS i Sunderbyn och Kalix fungerade inte på det sätt vi hade organiserat arbetet på. Därmed inte sagt att de inte har gjort ett jättebra jobb, för det har de, säger Anna Pohjanen.
Kommunal varnar för att effekterna av VNS-nedläggningen blir att undersköterskorna återigen får ta hand om mat och hygien med mera, som de i senaste årens kompetensväxling har sluppit.
– Det är där vi landar just nu.
Ni avvecklar 40 tjänster inom VNS, ersätter med sex transportörer och några timvikarier. Borde inte den rimliga konsekvensen bli att undersköterskorna får mer att göra?
– Varje enhet ska nu göra en riskanalys utifrån förslaget, innan någon förändring träder i kraft.
Kommunal menar också att länssjukvårdens förhandlingsansvariga har hanterat informationen bättre än närsjukvårdens. Hur ser du på det?
– Om de upplever det så, får vi titta på processen. Ett lärande hela tiden, säger Anna Pohjanen, divisionschef för närsjukvården i Luleå/Boden.