– Jag tror det lockar många, framförallt tjejer, både det här med gemenskapen och att man är stark är väldigt tydligt i cheerleading, säger Elin Söderström, från Luleå Cheerleadingförening, LCD.
Förra året kom 27 deltagare på Hit summer camp, men det fanns både utrymme och potential för tillväxt. Glädjande men inte helt oväntat då för Luleå Cheerleadingförening att 110 hugade kom till Porsöhallen en helg i augusti. Elin Söderström tror att ryktet spred sig snabbt.
– Vi hade en succé i fjol, vi hade riktigt roligt och jag tror att ryktet spred sig, säger hon.
Deltagarna kommer från hela Norrland, från Sundsvall i söder till Gällivare i norr. Instruktörerna på lägret, huvudinstruktör Carina Castro och Tony Castro, Nathalie Bröndrup och Erika Wärme är några av de mest meriterade i sporten. Att sporten är populär är kanske Malmbergets AIF:s cheerleadingsektion ett exempel på. På mindre än ett år har de samlat 78 medlemmar och har nu fyra lag. Nelly Holmgren, tio år, är en av medlemmarna och var på plats i Luleå under helgen.
– Jag träffat många nya kompisar och har lärt mig massor med nya saker här. Jag har lärt mig massor av nya bygg och gymnastiksaker, säger hon.
Det är mycket nytt för många av deltagarna och Carina och Tony Castro som driver företaget Hit Camp EU som tagits in för lägret pratar på engelska, men deltagarna verkar vara väl införstådda med alla termer. Under söndagen bestod programmet bland annat av ett slags cirkelträning med olika stationer i Porsöhallens A- och B-hall.
– Jag försöker kämpa så gott jag kan med övningarna, om jag inte fattar så frågar jag, säger Nelly.
Klara Lundin, 19 år, är både aktiv och tränare i sin förening. För henne blir det mycket intryck från båda perspektiven.
– De är bra på att instruera och om något går fel säger de bara: Det där kan du göra bättre än så och de är bra på att ge tips.
Hennes lag har gått upp en level (svårighetsnivå) och det ökar den tekniska svårighetsgraden i uppvisningarna.
– Vi har fått lära oss en massa nya svåra grejer och tekniker. Lägren är en av de roligaste grejerna med cheerleading, säger hon.
Från träning till tävling eller uppvisning kan det gå rätt lång tid, därför blir det mycket nerver när det är dags att ställa sig på mattan, berättar Klara Lundin och Miller Lundkvist, tolv år, från Piteå:
– Tävling är lite mer av en upplevelse, med alla andra lag och så. Det är kul, säger Miller.
Är det jobbigt att bara ha en chans på sig att sätta tricken?
– Nja, det beror på hur det går. Om man fäller alla så är det såklart lite jobbigt, säger han och skrattar.
– Men annars är det bara kul.
Klara Lundin fyller i:
– Det är verkligen jättekul. Sen har man tränat så länge inför varje tävling så det blir väldigt nervöst, men sen när det är klart så vill man bara upp på mattan igen. Vi har kanske tre-fyra tävlingar per år så det blir mycket tid mellan.
Miller Lundkvist är en av få killar på plats i Porsöhallen och cheerleading är onekligen stämplat som en tjejsport. Det finns i bakhuvudet hos Elin Söderström och de andra äldre medlemmarna. De vill gärna välkomna fler killar eller personer oavsett kön till föreningen. Samtidigt tycker hon inte att cheerleading ska behöva förändras för att locka fler killar.
– Jag tycker man ska behålla kulturen vi har, det är bra att känna sig stark på grupp- och individnivå. Man behöver bara kunna se bredare och inse att det inte spelar någon roll vilket kön man har.
Som så många andra idrotter är cheerleading en sport där många börjar tidigt och slutar någonstans runt gymnasieåldern. I år kommer LCD vara den enda föreningen norr om Uppsala som har ett lag på elitnivå.
– Vilket är jättekul för oss och ett kvitto på det jobb vi gjort. En stor del i det ligger i att inte börja kravställa för tidigt, tror jag. Vi försöker att inte göra det före 16-17 års ålder och istället försöka uppmuntra och motivera de aktiva att fortsätta före det, säger Elin Söderström.
I USA är sporten på en helt annan nivå, säger Elin Söderström. "Den är crazy", är hennes exakta ord. Därför är det viktigt att lägga förväntningarna rätt.
– Vårt lag som formades för två månader sedan kan aldrig vara lika bra som ett lag som kört ihop i tio år, säger hon.
Samtidigt inspireras och motiveras de såklart av att se galna stunts och trick på sociala medier.
– Vi kommer dit tids nog tror jag, men vi måste acceptera att det är en långsiktig resa. I USA sitter de på all kunskap och erfarenhet.
Det är söndag och lägret går mot sitt slut. Elin Söderström hoppas att deltagarna lämnar Porsöhallen med inspiration.
– Jag vill att man kommer hem och känner att man haft en rolig helg och att de skaffat nya kompisar. Jag vill att alla ska känna att det var värt att komma hit och som Nelly var inne på förut, att de tar med sig en massa grejer hem och känner att "nu jäklar kör vi".
Hon hoppas dessutom att de väljer att komma tillbaka nästa år och säger att LCD jobbar på att få anordna lägret i Luleå Energi Arena nästa år.
– Vi ville det redan i år, men det var sommarstängt och gick inte att ändra på. Nästa år så.