Charkproducenten drabbas hårt av ett högre elpris

På niondeplats av företag som förbrukat mest el i Luleå under 2022 återfinns kött- och charkproducenten Nyhléns och Hugosons. Ett företag som med mer är 5 300 MWh på ett år har märkt av det rekordhöga energipriset.

Magnus Nilsson, vd hos charktillverkaren Nyhlén Hugosons, menar att elpriset kan göra att bolaget i framtiden behöver öka priset på deras produkter.

Magnus Nilsson, vd hos charktillverkaren Nyhlén Hugosons, menar att elpriset kan göra att bolaget i framtiden behöver öka priset på deras produkter.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2023-01-25 06:00

Kött- och charkproduktionsbolaget har en stor del av sin produktion förlagd i Luleå och det är i produktions- och lagerlokalerna som mycket av bolagets el förbrukas.

– Till skillnad från ett fastighetsbolag som använder mycket av sin el till uppvärmning använder vi mycket av vår el till att sänka temperaturen. Det har bland annat att göra med att vi behöver följa livsmedelslagstiftningen som förelägger att rum där vi handskas med chark och köttprodukter ska ha en viss temperatur, säger vd:n Magnus Nilsson.

Enligt honom förbrukas även en del el vid rökning och kokning av en del av charkuteriprodukterna. 

Att elpriset under förra året skjutit i höjden och nått rekordnivåer är något som bolaget märkt i sin lönsamhet. 

– Det är klart att det märks. När vi bara i december har en skillnad på elpriset med 150 procent mellan december 2021 och 2022, säger Magnus Nilsson. 

De högre elpriserna, men även för att minska företagets klimatpåverkan, har gjort att Nyhléns och Hugosons satt som mål att bli mer energieffektiva. 

Trots att företaget är ett av de bolag i Luleå som förbrukar mest el i kommunen så räknar inte Magnus Nilsson med att få något elprisstöd. 

– Det är de indikationer som vi har fått från regeringen och vi ser det inte som hållbart att bedriva en verksamhet där man räknar med ett elprisstöd. Däremot förespråkar vi en diskussion om ett elprisstöd som även skulle gynna norra Sverige, säger han.

Företaget räknar med att i framtiden få betala mer för sin el och har därför inför kommande år tagit höjd för ett betydligt högre elpris. Men hur mycket mer som företaget avsatt i budget för elen vill inte Magnus Nilsson gå in djupare på. 

Utöver att elen blivit dyrare så drabbas även företaget av dyrare drivmedelspris och en ökad inflation. Kostnadsökningar som om situationen håller i sig kan komma att drabba konsumenterna. 

– Ja, alla kostnadsökningar kommer förr eller senare att belasta den färdiga produkten och om det fortsätter kommer priserna stiga, säger Magnus Nilsson.

Enligt honom finns det i inflationen och den förändrade prisutvecklingen också argument för att företag i norra Sverige ska omfattas av elstöd, det eftersom högre priser har en tendens att elda på inflationen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!