Champagnedop i strålande solsken

Hilda af Hindersön har nu blivit döpt i champagne. Precis som det ska vara. Det är Bror-Einar Johansson och Lotta Sundling som köpt båten för att köra besökare till Jopikgården. - Vi vill förbättra trafiken, säger Bror-Einar Johansson.

Lotta Sundling som driver Jopikgården på Hindersön visar porträttet av och berättelsen om Hilda Karolina Åström, som är förebild till båtens namn.

Lotta Sundling som driver Jopikgården på Hindersön visar porträttet av och berättelsen om Hilda Karolina Åström, som är förebild till båtens namn.

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2010-06-18 06:00
Han berättar att det varit problematiskt med transporterna till Jopikgården, särskilt efter den 1 september.
- Vi har anlitat yrkesfiskarna vid konferenser. Men de börjar sitt fiske då. På det här sättet förlänger vi säsongen.
En trimaran
Det innebär också att Jopikgården återupptar arrangemanget Lappländska matdagar.
Båten har tidigare gått mellan Haparanda och Haparanda-Sandskär. Den tar upp till 38 passagerare och det krävs en speciell skepparexamen för att få köra den.
- Jag har kört upp med den här eftersom den tar så pass många passagerare. Det är skepparexamen klass sju, säger Mats Gustafsson, skeppare.
Båten är en trimaran vilket innebär att den har tre skrov.
- Den går mycket stabilt i sjön. Det blir kul att jobba i skärgården. Det är som att ha semester, säger Mats Gustafsson.
Champagnen sprutade
Vindarna var svaga och solen sken när de inbjudna beträdde den röda mattan som var utlagd på bryggan. Anna Degerman, utvecklingschef vid Luleå kommun, skakade champagneflaskan ordentligt innan hon sprutade innehållet över fören.
- Jag döper dig till Hilda af Hindersön. Må du ha lycka på de sju haven, sa hon inför de drygt 20-talet inbjudna gästerna.
Ortens lax
Sedan gick de ombord för att åka till båtens hemmahamn Björkögärdviken på Hindersön. På Jopikgården vankades sedan ortens lax med färserad sik och mandelpotatispuré. Efter det serverades kaffe med morotskaka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!