I den utvecklingsplan som nu tas fram för Luleå centrum finns inga direkta visioner eller framtidsutsikter för Gültzauudden. Det menar Centerpartisten Mattias Nilsson, ledamot i stadsbyggnadsnämnden. Han efterlyser en mer omfattande plan för Gültzauudden.
– Rådhuset ska självklart vara kvar. Det är en byggnad med historiska värden och ska självklart spela en roll i hur området används i framtiden, säger han.
Centerpartiet vill att rådhuset först och främst får ett formellt skydd.
– Men det handlar inte enbart om rådhuset i sig, men det ska ingå i Udden som helhet.
Mattias Nilsson vill se en revidering av detaljplanen för området, den som finns härrör från 1930. Han efterfrågar visioner och långsiktighet. Finansiering och drift behöver inte vara ett kommunalt ansvar, understryker han.
– Däremot är det kommunens ansvar att planerna är uppdaterade, att det finns visioner.
Centerpartiet vill att Gültzauudden blir ett besöksmål för både Luleåbor, övriga norrbottningar och turister och att det finns aktiviteter på området året om.
Inom kort ska stadsbyggnadsnämndens ledamöter få en husesyn i rådhuset inför beslutet.
– Det är egentligen ganska tragiskt att hela det här området har fått degenerera under så pass lång tid. Gültzauudden är den typ av område där det måste finnas aktivitet.
Mattias Nilsson vill att kommunens tjänstemän får ett tydligt uppdrag att ta ett seriöst helhetsgrepp för området.
– Det behövs visioner och åtgärder som gör skillnad på riktigt.
Johan Eriksson är stadsarkitekt vid Luleå kommun. Han kallar Gültzauudden för en "grön lunga för staden".
– Hela Gültzauudden är en riktig pärla för Luleå. Rådhuset är en viktig beståndsdel för parken och den miljö vi har där. Sedan gäller det ju att hitta en funktion för den här typen av byggnadsverk som vi har, säger han.
Den 27 augusti ska stadsbyggnadsnämnden fatta beslut om tjänstemannaförslaget som innebär att sex miljoner kronor avsätts för att renovera väggar, tak och fönster på byggnaden.
Vad betyder för en stad som Luleå att bevara den här typen av historisk bebyggelse för framtiden?
– Om man pratar generellt om den här typen av kulturhistoriska byggnader så är de en jätteviktig del av en stads identitet, för läsbarheten över hur staden har utvecklats. Det är klart att det har ett stort värde allt eftersom Luleå växer, att kunna se spåren från tidigare byggnadsepoker, säger Johan Eriksson.