Centern - ett parti för män

Centerpartiet i Norrbotten blir ett mansparti i riksdagsvalet. Alla kvinnor som valberedningen placerade på de fem första platser hoppar av.- Har haft åsikter och jag känner, nej jag ställer inte upp på det här, säger Christina Simonsson, en av avhopparna.

Christina Simonsson drev en egen krysskampanj i förra valet. FOTO: Jan Bergsten

Christina Simonsson drev en egen krysskampanj i förra valet. FOTO: Jan Bergsten

Foto: Jan Bergsten

LULEÅ2010-02-12 06:00

Hon är besviken över att hon inte fick förstaplatsen på listan. Den gick till Frank Nilsson, sakkunnig och pressekreterare hos näringsminister Maud Olofsson.
Simonsson är dock tystlåten om sitt avhopp.
- Jag säger inget, ingen kommentar, men jag tror att valberedningen nu måste komma med ett nytt förslag till distriktsstämman.

Fler kliver av

NSD låter frågan gå vidare till valberedningens ordförande Valter Lind.
- Jag har fått Christinas besked. Hon är besviken över att hon inte blev förstanamn på valsedeln. Vi är färdiga med arbetet och vi kommer nog att lägga fram den lista vi har, men vi kommer att meddela distriktsstyrelsen att Christina inte ställer upp, säger Lind.
Kristina Bäckström, Arvidsjaur, hoppar inte av från listan, men hon bad om nedflyttning från den tredje plats, som valberedningen ville placera henne på. Hon hamnade då på fjärde plats i det förslag som distriktsstämman ska ta ställning till.


Idag har Centerpartiet ett mandat i Norrbottens valkrets.Det betyder att centerpartiets valsedel till riksdagen i Norrbottens valskrets toppas av enbart män.
- Vi vill ju ha en växling, men har också gått efter medlemsomröstningen. Det har varit styrande. Frank Nilsson fick klart flest röster, säger Valter Lind.

Så nu är det bara gubbar kvar?

- Ja, om man kallar Frank som är 25 år för gubbe. Det har inte med kön att göra. Om Linda Ylivainio kandiderat är jag övertygad om att hon haft topplacering, över Franks, säger Valter Lind.

"Jag är mållös"

Christina Simonsson blir förvånad när NSD meddelar att hon kommer att stå kvar på listan, att valberedningens ordförande förklarat arbetet som avslutat.
- Väldigt märkligt, men mera villjag inte säga.

Kommer du att driva en krysskampanj?

- Jag är mållös, uttalar mig inte, säger Christina Simonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om