Cementprofessorn: Kan ta år att ersätta kalkstenen

Om Cementas produktion av cement stängs ner i slutet av oktober hotar cementbrist. Det är svårt att ersätta kalkstenen och cementen på så kort tid, förklarar professor vid Luleå tekniska universitet.

Vid Luleå tekniska universitet bedriver  Mats Emborg, professor i byggmaterial och forskningschef på företaget Betongindustri, forskning för att ta fram hållfasta betongrecept och att utveckla processer som ger lägre koldioxidutsläpp. Här tillsammans med Mats Pettersson, forskningsingenjör.

Vid Luleå tekniska universitet bedriver Mats Emborg, professor i byggmaterial och forskningschef på företaget Betongindustri, forskning för att ta fram hållfasta betongrecept och att utveckla processer som ger lägre koldioxidutsläpp. Här tillsammans med Mats Pettersson, forskningsingenjör.

Foto: Reino Jillker

Luleå2021-07-28 09:04

Efter att mark- och miljödomstolen avvisat Cementas tillståndsansökan om fortsatt brytning av kalksten i Slite så varnar flera företag om cementbrist efter den sista oktober. 

I dag forskas det på att hitta andra ersättningsmaterial för kalksten, men bilden är problemfylld.

– Det finns forskning för att hitta olika alternativ, men det är långt kvar innan man får något som fungerar kommersiellt. Man har sett i laboratoriemiljö och i ett och annat litet fullskaleförsök i världen att det fungerar men för att få det godkänt så krävs det mycket tester under lång tid i verkliga situationer. Det ligger flera år i framtiden, säger Mats Emborg, professor i byggmaterial vid Luleå tekniska universitet samt forskningschef på företaget Betongindustri som ingår i samma koncern som Cementa.

Ett exempel är cementsorten Anläggningscement FA, som möter Trafikverkets krav för anläggningar som broar och tunnlar. Den cementen tillverkas endast i Slite.

Det finns ett alternativ i Norge men all den cementen går till anläggningsbyggen i Norge.

– Om man hittar en tillverkare med ett likvärdigt cement så måste det bland annat brandtestas samt testas så att det håller i 120 år. Jag tror att testerna kräver ett halvt till ett år i laboratorier, som det vi har i Luleå tekniska universitet. Till det ska transporter och annan logistik ordnas, säger Mats Emborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!