Efter att mark- och miljödomstolen avvisat Cementas tillståndsansökan om fortsatt brytning av kalksten i Slite så varnar flera företag om cementbrist efter den sista oktober.
I dag forskas det på att hitta andra ersättningsmaterial för kalksten, men bilden är problemfylld.
– Det finns forskning för att hitta olika alternativ, men det är långt kvar innan man får något som fungerar kommersiellt. Man har sett i laboratoriemiljö och i ett och annat litet fullskaleförsök i världen att det fungerar men för att få det godkänt så krävs det mycket tester under lång tid i verkliga situationer. Det ligger flera år i framtiden, säger Mats Emborg, professor i byggmaterial vid Luleå tekniska universitet samt forskningschef på företaget Betongindustri som ingår i samma koncern som Cementa.
Ett exempel är cementsorten Anläggningscement FA, som möter Trafikverkets krav för anläggningar som broar och tunnlar. Den cementen tillverkas endast i Slite.
Det finns ett alternativ i Norge men all den cementen går till anläggningsbyggen i Norge.
– Om man hittar en tillverkare med ett likvärdigt cement så måste det bland annat brandtestas samt testas så att det håller i 120 år. Jag tror att testerna kräver ett halvt till ett år i laboratorier, som det vi har i Luleå tekniska universitet. Till det ska transporter och annan logistik ordnas, säger Mats Emborg.