Celebert besök i länet

Ambassadörer från Burundi besöker Norrbotten för att lära om kooperativ.

Foto: Monica Kutics Nordmark

Luleå2017-02-24 09:59

Coompanion i Norrbotten har nya utbyten på gång. Den här veckan har ett gäng från olika länder träffats för att se hur utbyten mellan kooperativ kan bli verklighet mellan Sverige och Burundi.

Syftet med besöket är först och främst att utbyta erferenheter med Sverige och Norrbotten inom områden som energiförsörjning, affärsutveckling och hur individer tillsammans kan organisera sig och starta upp framgångsrika verksamheter som gynnar landet i stort.

Det är Coompanion i samverkan med Sweaglob och kooperativet Mutcho i Älvsbyn som står bakom ambassadörernas program under besöket i länet.

Jamshid Khan och Michel Ntoto kommer från kooperativet Mutcho. Där har Michel som entreprenör stor vana av att driva projekt med utländska eller nyinflyttade i kommunen.

– Nu fick de kontakt med folk från Burundi som har många frågor kring kooperativ. De här människorna är inte vana vid den formen av företag, där vinst ska gå tillbaka till en större grupp, i stället för enbart till enskilda personer. Många afrikanska länder har ju inte så stark demokratisk bakgrund på ledarsidan, och får nu se hur företag kan byggas med medinflytande och demokrati, säger Monica Kutics Nordmark på Coompanion i Luleå.

Under torsdagen träffade ambassadörerna bland annat representanter från Energikontor i Norr samt besökte Luleå Tekniska Universitet, LTU. I Burundi finns ett starkt intresse för svenska investeringar inom områden som förnybar energi, infrastruktur, entreprenad och livsmedelsindustri. Landets befolkning behöver dock utbildning i hur man driver kooperativ och mer kunskap om hållbart företagande, socialt entreprenörskap och affärsutveckling.

Ett möte med Glommers miljöenergi ABs vd Bo Lundmark kom väl till pass som en idéinput för gästerna. Företaget i Glommersträsk har stor erfarenhet av projekt mot afrikanska länders lokalbefolkning, ett arbete de gör helt idéellt vid sidan av sin ordinarie produktion. I städer och på landsbygden fungerar gräsbriketter som ett komplement vid uppvärmning för matlagning med mera. Det är en produkt som har räddat miljön, skapat sysselsättning och försörjning. Och nu är Burundi intresserad av samma produktion. Glommers miljöenergi har redan varit ner även till Burundi och ser stor potential.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!