Som verksamhetsledare på Björkskatans fritidsgård höll hon tidigare film- och bokcirklar för att samla Luleåungdomarna. Men så kom en pandemi och förändrade tillvaron.
– Ungdomarna började må sämre. De blev mer stillasittande och vissa tog sig inte upp ur sängen. Det var då jag förstod att det fanns ett behov av att lyfta frågan kring psykisk ohälsa kopplat till pandemin. Jag fick tag på en barnpsykiater som tipsade om nya filmer vi kunde se kopplat till ämnet. Det var så nyfikenheten växte, berättar Vånsjö.
Tillsammans med Mimmi Granberg, bibliotekarie på kultur- och fritidsförvaltningen, föddes idén om en digital föreläsning.
Den 8 mars hölls arrangemanget och föreläste gjorde Antonia Simon Risberg, specialistläkare i barnpsykiatri.
Förhoppningsvis kommer fritidsgården fortsätta jobba med frågan resten av vårterminen, berättar Vånsjö. Kanske blir det ytterligare en föreläsning eller ett chattrum där man kan prata av sig. Allt är förstås beroende på vad ungdomarna tycker om upplägget.
– Vi vuxna bestämmer alltid så mycket, det är inte okej. Det här är på ungdomarnas villkor, inte på våra.
Viktigast av allt är att ingen ska behöva känna sig ensam.
– Jag vill fånga upp de ungdomar som inte mår bra. De måste få uttrycka sina känslor och veta att de inte är ensamma. Jag vill inte att de ska börja tänka i fel banor, utan i stället våga prata om det, säger Vånsjö.