Camilla Hansen (C): "Njuta av arvodena"

Fem dagar före jul höjde Luleås kommunpolitiker sina arvoden.
Alla var eniga - utom Rättvisepartiet socialisterna.
- Halvera arvodena, yrkade Johanna Evans (RS).
- Jag har varit värd varenda krona. Njut av arvodena! uppmanade Camilla Hansen (C).

Camilla Hansen ,centerpartiet avgår som gruppledare.

Camilla Hansen ,centerpartiet avgår som gruppledare.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2010-12-20 19:55

Hansen avgår som gruppledare för Centerpartiet och lämnar samtidigt kommunpolitiken. Hon får inte själv njuta av måndagens beslut.

Ingen förhandling
Luleås kommunpolitiker bestämmer själva sina arvoden.

Det sker ingen förhandling med motparten, skattebetalarna, och det anses inte som jäv att delta i beslutet.

Det som bestämdes vid kommunfullmäktige i går är att tre socialdemokratiska nämndsordföranden får arvodena höjda med 25,4 procent.

Oppositionens heltidspolitiker fick också hyggliga lyft på 11,5 till 45,5 procent. Högst fick Miljöpartiets gruppledare, Annika Eriksson, vars arvode stiger från 22 000 till 32 000 kronor i månaden.

Bara en sade nej
De allra flesta får en höjning på 17,1 procent och bland dem finns Luleås ledande politiker, kommunalrådet Karl Petersen. Hans månatliga ersättning höjdes från 2007 års 48 023 till 56 230 kronor.

Alla partiföreträdarna yrkade på bifall till det förslag till nya arvoden som de kommit överens om - alla utom Rättvisepartiet socialisterna.

- Politikernas arvoden borde sänkas kraftigt. Halvera kommunalrådens arvoden och ge oppositionsråden ett halvtidsarvode som motsvarar den genomsnittliga lönen för en kommunanställd, yrkade partiets vikarierande gruppledare, Johanna Evans, och gav följande motivering:

- Sparandet bör gälla också politikerna när lönerna sänkts för kommunanställda som hade helgersättning.

Det var få som gick upp i talarstolen och yrkade på bifall till arvodeshöjningen, men Bertil Bartholdsson (V) var ett undantag.

- Vi har inga anonyma donatorer och säljer inte lotter till spelberoende, sade han i sin motivering.

Även partistöden ökade
Det var inte bara politikerna som gav sig själva en julklapp. De gav också sina partier mera pengar. Kanslistödet är två prisbasbelopp per år och mandatstödet höjdes från 1,0 prisbasbelopp till 1,2 prisbasbelopp.

Omräknat i pengar betyder det ett kanslistöd på 84 800 kronor och att mandatstödet höjdes från 42 400 till 50 880 kronor.

Sammantaget kostar höjda arvoden och partistöd Luleås skattebetalare en miljon kronor extra.

- Det räcker med ett hyresbidrag på högst 1,5 prisbasbelopp i kanslibidrag. Då skulle vi spara 80-85 procent, sade Johanna Evans.

? Det blir ingen pir i Norra hamnen. Medborgarförslaget avvisades trots stöd från Moderaterna och Folkpartiet.

? Det blir billigare för villaägare att friköpa tomträtten. Priset sänks till 50 procent av markens taxeringsvärde.

? Vatten- och avloppstaxan när det gäller förbrukning höjs med 9 procent från årsskiftet. Den borgerliga alliansen ville sänka den fasta taxan och höja den rörliga med 10 procent.

? Renhållningens grundavgift för villor, flerfamiljshus samt fritidshus sänks. Taxorna för matavfall sänks eller bibehålls för villor och flerbostadshus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om