Friande dom i kokainhärva överklagas

Kammaråklagaren Erika Westerstrand har överklagat onsdagens tingsrättsdom, där två män friades i ett uppmärksammat knarkmål i Luleå. "Jag anser att bevisningen är tillräcklig", säger Westerstrand.

Rådmannen Christian Stamblewski slår fast att bevisningen i målet inte räcker för en fällande dom. Nu har åklagaren överklagat domen.

Rådmannen Christian Stamblewski slår fast att bevisningen i målet inte räcker för en fällande dom. Nu har åklagaren överklagat domen.

Foto: Frida Enberg

Luleå2021-11-12 16:56

På punkt efter punkt sågade tingsrätten åklagarens bevisbörda i det uppmärksammade målet som polisen lagt ner enorma resurser på. Bland annat ägnade polisen tio dagar åt spaning utanför den misstänkta lägenheten på Bergnäset, efter att de i samband med husrannsakningar bytt ut 300 gram kokain mot mjöl och socker. Åklagarens förhoppning var att låsa in de misstänkta knarklangarna i uppåt fyra år, istället slutade åtalet med totalfiasko där de två kända kriminella männen friades helt.

Den kanske mest raljanta formuleringen i domen lydde: "Även skurkar kan nämligen till exempel oförhappandes ramla över partier av narkotika som de inte har något med att göra."

Åklagaren vill inte kommentera lagmannens ordval. 

– Det får ordföranden i målet kommentera själv. Jag delar inte tingsrättens bedömning och domen är överklagad. Jag tycker tingsrätten dragit fel slutsatser och bedömt bevisningen på ett felaktigt sätt, säger Erika Westerstrand. 

En omständighet som lagmannen uppmärksammade var att det på det utbytta knarkpaketet fanns fingeravtryck från en tredje, okänd person. Redan dagen efter att domen fallit stod det klart att de fingeravtrycken tillhörde en polis. 

– Det är nya uppgifter, jag fick veta det igår. Nu får hovrätten pröva det här. Självklart tror jag på att det finns en möjlighet till en annan utgång i målet, annars hade jag inte överklagat, säger hon. 

Kommer du presentera ytterligare ny bevisning i hovrätten?

– Så kan det vara men jag kan inte svara på det nu. 

Westerstrand menar att i indiciemål måste man titta på helheten.

– I alla små delar kan det finnas förklaringar till saker, men den samlade bilden kan säga något annat, säger hon. 

Rådmannen Christian Stamblewski konstaterar att det varit många personer som rört sig i den aktuella lägenheten och som kan ha hanterat narkotikan. 

– Det enda som knyter de två tilltalade till paketet är deras fingeravtryck. Den enda direkta bevisningen i målet talar för att de hållit i narkotikan, säger han. 

Han slår fast att de två männen är "skurkar", men att det inte räcker för att knyta dem till narkotikan. 

– Istället för att ingripa vid den aktuella tidpunkten hade polisen kunnat övervaka lägenheten med hemlig kamera till exempel, då hade vi fått veta exakt vad som sades i lägenheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!