Byte av lärosäte ingen självklarhet

Att få byta lärosäte under utbildningen är ingen självklarhet. Om Madelene Paavola från Kalix ska kunna byta från Malmö högskola till Luleå tekniska universitet måste hon börja om sin lärarutbildning.

Madelene Paavola är frustrerad över att hon inte kan byta lärosäte.

Madelene Paavola är frustrerad över att hon inte kan byta lärosäte.

Foto: Carl Brännström

LULEÅ2008-07-16 06:00
- Jag är chockad över att jag inte kan göra ett byte när utbildningen är fyra och ett halvt år och jag bara har läst ett år. Jag är ju i början av utbildningen, säger Madelene Paavola.
Madelene Paavola är 22 år och född och uppvuxen i Kalix. Efter studenten arbetade hon något år innan hon sedan flyttade ner till Malmö.
- Jag ville göra något annat och börja plugga. Min sambo följde med för att spela hockey där nere.
Hösten 2007 började hon läsa till idrottslärare på Malmö högskola.
Men den sociala livssituationen förändrades och till hösten 2008 ville Madelene Paavola byta lärosäte. Hennes sambo skulle flytta till Luleå för att arbeta och spela hockey.
Vettig studieplan
När hon kontaktade Luleå tekniska universitet i januari fick hon till svar att det nog skulle gå att lösa, men att hon kanske skulle behöva läsa om någon kurs. Madelene Paavola gjorde sedan en anmälan till den senare delen av lärarprogrammet.

Då fick hon skicka in papper från Malmö högskola där det framfick att hon studerar vid högskolan, hur hennes kurs- och studieplan såg ut, samt ett personligt brev där det framgick varför hon ville byta lärosäte.
I slutet av juni fick hon ett mejl från en av studievägledarna vid Luleå tekniska universitet där hon fick avslag på sin ansökan. Det skulle inte gå att få ihop en vettig studieplan för henne.
- Kan de verkligen vara så olika? Malmö och Luleå läser på olika sätt, men vi har ju alla som mål att bli idrottslärare. När man söker borde de informera att Malmö läser så och Luleå läser så.

Staffan Sarbäck, universitetsdirektör vid Luleå tekniska universitet, menar att studenterna inte ska se det som någon självklarhet att kunna byta mellan de olika lärosätena då det inte är en rättighet för studenterna att byta studieort.
- Vårt åtagande mot studenten är att den ska kunna fullgöra sin utbildning vid det aktuella lärosätet. Regeringen pratar om vikten av profilering av de olika skolorna, vi i Luleå som ett tekniskt universitet och Örebro mer inriktat på demokrati, för att ta två exempel. Då ska man inte hoppa mellan, snarare tvärtom.
Vill få ut bästa möjliga
Vid varje fall där en student vill byta studieort görs en aktiv prövning.
- Generellt sett är det skillnad mellan universiteten och högskolorna, de är inte identiskt lika. I vissa fall kan studenten tillgodoräkna sig en stor del av utbildningen, i bland bara lite. Det kan finnas kurser i utbildningen som inte har likheter på andra ställen. Man har gjort en bedömning och sett att utifrån det studenten har läst passar det inte att byta.

Om Madelene Paavola vill kan hon välja att börja läsa utbildningen i Luleå på nytt, dit är hon nämligen antagen.
- Rent spontant känner jag att jag inte vill börja om från början, med studielån och allt. Men det är ju hit upp jag vill. Jag är besviken på Luleå, jag hoppas att de har gjort sitt bästa.

Därför lutar det just nu åt att Madelene Paavola åker tillbaka till Malmö för att fullfölja utbildningen där.
- Det som är mest frustrerande är att jag inte kan börja andra året för att de läser olika. Hur ska jag veta vad som är bäst? Jag vill ju få ut bästa möjliga. Om jag hade läst tre och ett halvt år hade jag kunnat förstå, men nu har jag bara läst två terminer, säger Madelene Paavola.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om