Byggslarv bakom balkongras

De boende dömer ut balkongbygget på Notviken efter onsdagens ras.Men någon besiktning hade aldrig gjorts.- Vi litade på byggfirman, säger Göran Mahrs, bostadsrättsföreningens ordförande.

Professor Lennart Elfgren, Luleå tekniska universitet, inspekterade balkongraset under torsdagen.

Professor Lennart Elfgren, Luleå tekniska universitet, inspekterade balkongraset under torsdagen.

Foto: Göran Ström

Luleå2009-07-17 06:00
Katastrofen var ytterst nära på Kontorsvägen i onsdags kväll. Göran Mahrs familj hade bekanta på besök och sällskapet skulle njuta av maten och solen på balkongen.
- Vi hade grillat, precis satt oss ned och sagt skål och välkommen - och plötsligt sa det bara "svooosch", berättar han.
Balkongkonstruktionen brast, golvet rasade samman. Alla sex vuxna och två barn, fem och sju år gamla, föll handlöst mot gräsmattan, fyra meter nedanför.
- Jag hamnade i chock. De såg för djäkligt ut. Barnen blödde av skärsår och glas, porslin och stolar låg huller om buller... Men alla klarade sig ändå relativt bra, säger Göran Mahrs.
Opereras för benbrott
Dagen därpå är han och barnen tillbaka från sjukhuset, men tre av kvinnorna ligger fortfarande kvar för behandling av skrubbsår och vidare undersökning av eventuella benbrott.
- En har brutit fyra tår och
ska opereras för det, säger Göran Mahrs.
Han blickar upp mot den rasade balkongen, skakar lätt på huvudet.
- I fjol, när dottern tog studenten, satt vi tio personer där. Det hade kunnat hända då också.
Nya balkonger 2006
Han har bott i huset sedan 2004 och är numera ordförande i bostadsrättsföreningen. Sommaren 2006 byttes de gamla, hängande betongbalkongerna ut.
- Vi hade en fasadrenovering och i samma veva beställde föreningen balkonger. Vi ville ha större och säkrare balkonger på ben, berättar Göran Mahrs som vid tidpunkten inte var ordförande.
En byggfirma från Luleå anlitades. Framåt sensommaren hade husen upprustade fasader och moderna balkonger i trä.
- Bygget gick lite si och så, drog ut på tiden. Men vi tyckte att det blev fint. Själva hade vi ingen aning om hur en balkong ska konstrueras, det ska ju en byggfirma veta, säger han.
Gjordes någon slutbesiktning?
- Tyvärr inte. Det är lätt att vara efterklok men vi litade på byggfirman, trodde att de kunde sitt jobb.
Balkarna bångnade
Men balkongkonstruktionerna höll inte måttet. Efter bara ett år började flera frambalkar bångna - utan att åtgärder vidtogs. Planer fanns dock på att byta ut dem mot limträkonstruktioner och inför årets sommar tog Ove Lindqvist, kassör i föreningen, kontakt med Ale Specialsnickeri, eftersom en av hans två lägenheter i huset ska säljas.
När snickaren inspekterade balkongen upptäcktes ytterligare brister.
- Han såg direkt att "balkskorna", infästningarna, var för klena. Det känns för djäkligt. Jag hade ju tänkt ha visningar här nu under sommaren, säger Ove Lindqvist.
Tolv balkonger
Även om ingen skadades svårt vid balkongraset skapas frågetecken apropå vem som egentligen bär ansvaret. I de tre före detta SJ-husen på Kontorsgatan finns tolv likadana balkonger och som fas-tighetsägare har bostadsrättsföreningen ett formellt säkerhetsansvar (se faktaruta).
- Jag känner mig bitter nu. Ritningen som byggfirman hade borde ha kontrollerats bättre, sedan borde det ha skett en besiktning efteråt. Det är en stor brist och det får jag ta på mig som ordförande, säger Göran Mahrs.
Under polisens pågående tekniska utredning uppmanas de boende att inte vistas på balkongerna, som inspekterades vidare av en skadekonsult från försäkringsbolaget under torsdagen.
Samtidigt anser Göran Mahrs att byggfirman har gjort ett dåligt arbete.
- Vi får höra vad polisen kommer fram till. Anses firman ansvarig, då stämmer vi, säger han.
"Det är åt helvete"
Byggfirman, tillika aktiebolaget, gick i konkurs samma år som balkongerna byggdes, 2006.
NSD når Luleåbon bakom snickarföretaget och han låter väldigt ångerfull i telefonen.
- Det här är åt helvete, ett tungt trauma för mig. Man får vara glad att det inte gick ännu värre.
Vad minns du kring balkongbygget på Notviken?
- (suck) Det var anställda åt mig som gjorde jobbet, inte främst jag.
Men hölls ingen översyn vid byggandet?
- Absolut.
En professor i konstruktionsteknik underkänner balkongbygget, anser att balkfötterna (infästningarna) och skruvarna var för klena.
- Men snälla, allt är mörkt just nu. Jag vill invänta utredningen.
Fakta Fastighetsägarens ansvar
Med anledning av ett liknande olycka i Skellefteå i våras, när en person omkom, har intresse- och branschorganisationen Fastighetsägarna Norrbygden har sammanställt ett informationsblad om balkonbesiktning.
Där står bland annat följande:
4 Det ligger på fastighetsägarens ansvar att balkongen är säker både för människor som vistas på balkongen och under den, och för att undvika allvarliga olyckor är det viktigt att eventuella skador upptäcks och åtgärdas i tid
4 Det finns i dag inga lagar eller bestämmelser om obligatoriska balkongbesiktningar. Därför är det svårt för fastighetsägare att veta om, när och hur en balkongbesiktning bör göras och till vem man kan vända sig
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om