Carina Wuopio är chef för Lulebos kundcenter. Hon ber att få kontrollera en extra gång innan hon uppger storleken på bostadskön hos det kommunala bostadsbolaget.
Summeringen slutar på 46 872 personer.
– Jag är förvånad. Kön verkar ha vuxit mycket under den senaste tiden.
Köns storlek är anmärkningsvärd med tanke på att Lulebo totalt förfogar över 7 500 hyreslägenheter.
2015 gjorde Luleå kommun ett försök att etablera en kommunal bostadskö, där även privata bostadsbolag var välkomna. Den nya given höll sig i fem år innan idén skrotades.
Sedan januari 2021 sköter Lulebo sin egen lägenhetsförmedling. Den är kostnadsfri och måste förnyas varje år. Den är öppen även för barn över 15 år, men de kan inte bli tilldelad ett boende förrän efter 18-årsdagen.
Lulebo är inte ensam om rekordlång bostadskö. Fastighetsbolaget Rikshem förfogar över 1 600 lägenheter. Där har 20 839 personer anmält intresse.
Söktrycket hos Lulebo är likvärdigt med 59 procent av befolkningen i hela kommunen. Med tanke på det kan det vara svårt att förstå dagens byggkris. Branschen pekar på stigande kostnader för räntor och byggmaterial som skäl till att nybyggen stoppas i väntan på bättre tider.
Lulebo kan inte ange orsaken till ökningen - om det handlar om en ökad tillströmning av studenter eller personer som överväger att flytta till Norrbotten.
Trots att en nyanländ hamnar på 48 873:e plats i Lulebos bostadskö vill Carina Wuopio understryka att väntetiden inte behöver bli lång.
– Min uppfattning är att det inte är lika svårt att få tag i en lägenhet i dag som för tio år sedan. Vi har ett löpande uthyrningssystem. Normalt brukar det ta 14-16 dagar att hitta en ny hyresgäst. Om de med längst kötid inte vill ha lägenheten kan vi tillämpa direktbokning, vilket innebär lite av "först-till-kvarn".
Hur många i kön har redan ett boende i Luleå?
– Det kan jag inte svara på. Många sparar för framtiden. De har kanske ett boende, men vet att en dag kommer de behöva flytta och då är det bra att ha sparad kötid. Det kan vara en trygghet att stå i kön, förklarar Carina Wuopio.
Fastighetsbolaget Galären lade ned sin bostadskö för några år sedan. Då var den uppe i över 16 000 personer.
I dag får allmänheten lämna in intresseanmälan till lediga lägenheter.
– Om vi lägger ut en annons med en lägenhet ur det äldre beståndet med en hyra, som en del uppfattar som låg, får vi in runt 250 intresseanmälningar. Om vi lägger ut en nyproducerad lägenhet med en hyra, som en del uppfattar som hög, handlar det om 20-30 sökande. Det finns en stor efterfrågan av bostäder, men problemet är att det i dag är omöjligt att klara ekonomin för nya byggprojekt, säger Gunnar Tåhlin.