De nya klimatdeklarationerna innebär att byggföretagen måste redovisa alla steg av sina fastighetsbyggen för att ta reda på hur stor klimatpåverkan blir. Enligt Boverket står bygg- och fastighetssektorn för cirka en femtedel av landets klimatpåverkan, varav en tredjedel av utsläppen kommer från uppförandet av nya byggnader.
Företaget HSB jobbar efter den nationella färdplan där målet är att vara helt klimatneutrala 2045, förutom i vissa lokala undantag där man hoppas vara där ännu tidigare.
– Vi ska minska våran klimatpåverkan, men att man gör det här samlat i branschen tycker vi att Boverket gjort jättebra. Det är alltid bra att enas kring likartade sätt att räkna, för då kan branschen också börja ställa likartade krav. Vi ställer tuffare krav och baserar på samma modell, säger Emma Sarin, chef för utveckling och hållbarhet vid företaget.
Till en början innebär den nya lagen inga krav på att minska utsläpp eller att man klimatanpassar bygget. Däremot tror Emma Sarin att det kan komma att ställas krav så småningom.
– Boverket säger väl att det 2027 kommer in krav i det här också. Men det kan ju bli tidigare också. De har inte sagt något definitivt kring det.
– Vi vill ju mer. Det känns som att det är en allmänt accepterad sanning att vi måste minska vår klimatpåverkan. Särskilt från produktionskedet där den största klimatpåverkan sker.
Till en början kommer den nya lagen innebära en del extra arbete, men i och med en färdig systematik tror Emma Sarin inte att det kommer höja företagets fastighetspriser.
– Detta kommer inte synas i fastighetspriset. Det här är småpotatis i sammanhanget och dessutom gör vi mycket av det redan idag.
På byggföretaget NCC ser man inte heller några större problem med den nya arbetsuppgift som kravet innebär.
– Det som är fördelen med vår storlek är att vi har väldigt mycket stöd och hjälp i det här området. Vi har en egen hållbarhetsavdelning som jobbar med de här frågorna och håller oss uppdaterade med vad det är som gäller, säger Andreas Rydberg som är produktionschef i norra Norrland.
På Lindbäcks bygg innebär kravet extra arbete, men ser det inte som något problem och tror att kunderna kommer värdera klimatvänligare byggnader alltmer. Redan till hösten tänker man erbjuda tjänsten till sina kunder, trots att det inte börjar gälla förrän 1 januari.
– Vi tycker klimatdeklarationer är helt rätt väg att gå och välkomnar nya och så hårda krav som möjligt på miljö och hållbarhet i byggbranschen, säger vd:n Magnus Edin.
– Jag som fortfarande är relativt ny i byggbranschen kan nästan förvånas över att byggbranschen inte har hunnit längre i den här omställningen och kravställningen.
För företaget som redan satsar på trä i sina byggnader tror han att deklarationerna kommer gynna det egna företaget.
– De kommer att skapa en transparens där vi som bygger i träd kommer komma väl ut. Vi tycker att det är väldigt viktigt för affärerna, för branschen och för miljön i stort.
Det finns en del undantag från den nya lagen. Man behöver till exempel inte klimatdeklarera byggnader för industri- eller verkstadsändamål, byggnader med mindre bruttoarea än 100 kvadratmeter eller om byggherren är en privatperson som uppför byggnaden privat (se fakta).