Totalt 595 adresser, fördelade på två områden i Luleå, har blivit beviljade statligt bredbandsstöd av Post- och telestyrelsen. Open infra står för utbyggnaden och enligt Rickard Andersson, ansvarig försäljare i Norrbotten, har de fått in tillräckligt många beställningar för att ta nästa steg i det första området, "Luleå norra".
– Vi har fått in 160 beställningar och når den anslutningsgrad vi behöver för att påbörja "det stora" arbetet, säger Richard Andersson och syftar på alla markavtal som ännu inte är påskrivna.
Under kommande två veckor inleds dialogen med stora massan markägare och vissa av dem är redan kontaktade och har skrivit på markavtalet.
– Det är tack vare bygdens eldsjälar. Varje meter ägs av någon och det blir mer komplext när vi ska kontakta 140-150 markägare och komma fram till en gemensam lösning, säger Richard Andersson.
Drygt 150 personer kom på Open infras informationsträffar i Luleå där det bland annat framkom att "Luleå norra" är det första området som berörs, med 374 bidragsberättigade fastigheter. Det andra området är "Luleå centrala med omnejd" med 221 bidragsberättigade fastigheter.
Flera fastigheter som angränsar till de här områdena har inte fått beviljat sina ansökningar och man vill vara extra tydlig med att det inte är Open infra som bestämmer vilka som har rätt till statligt bredbandsstöd.
2021 ansöktes 7,6 miljarder kronor i bredbandsstöd och 1,5 miljarder av dem beviljades. Enligt Rickard Andersson, har Post- och telestyrelsen precis klubbat igenom att dela ut ytterligare 1,3 miljarder kronor i slutet av året.
– Det visar hur pengarna som staten sköt till med förra året inte räcker till för att nå regeringens delmål i 2025 års bredbandsmål. Vår förhoppning är att de delar som nu blev bortskurna, ska bli bidragsbeviljade då.
Rickard Anderson är försiktig med att ge några tidsramar men vågar gissa att vissa kommer att få bredband under året men att majoriteten får räkna med kvartal två eller tre nästa år.
Med andra ord är det ungefär ett år bort innan de Luleåbor som väntar, har en fungerande fiberanslutning.
– Det är drygt 140 000 grävmeter som ska göras så bara för att man ser en grävmaskin ute på åkern så innebär det inte att man kommer har fiberuppkoppling två veckor senare, säger han.