Byggen är utsatta för inbrottsvåg

Verktyg för miljontals kronor stjäls från byggarbetsplatserna i länet. Ett svårjobbat område, enligt polisen. ”Vi kan inte sätta spanare vid varenda byggarbetsplats”, säger inspektör Mats Lundén.

Foto: Ilkka Ranta/arkiv

Luleå2017-10-20 07:25

Det sker mycket inbrott i länet just nu och stölderna vid byggen utgör en del av dem. Det berättar Mats Lundén, inspektör på Brottssamordningsenheten i Norrbotten.

– Det är inte så konstigt att personerna begår de här brotten, det är ställen där det finns dyrbar utrustning att stjäla. Du vet själv hur det ser ut på en byggarbetsplats med stora containrar där utrustning lämnas kvar. Det är proffsgrejer, skruvdragare och tigersågar. En spikpistol av känt märke ligger på 10 000 kronor, sådana kan finnas ute på köp-, byt och säljsajter för 2 000 kronor och då är det inte svårt att falla till föga, säger han.

Finns det en marknad för stöldgodset?

– Ja, uppenbarligen. När vi griper folk för stölder blir följden ofta en husrannsakan där vi hittar verktygslådor och maskiner. Att försöka spåra målsägande är inte så enkelt, vissa är duktiga på att märka verktyg med sitt specifika nummer, många är inte märkta alls. Men det finns absolut en avsättning, annars är det någon som sitter på en herrans massa verktyg hemma. De här stölderna ska finansiera något, missbruk eller skulder. Någon drar in pengar på det och det är stora summor, från årsskiftet till i dag rör det sig om miljontals kronor, säger Mats Lundén.

Hur går gärningsmännen tillväga?

– Man klipper lås eller bryter sönder låsanordningar med rejäla bultsaxar eller spett. Det är en buffé av verktyg som väntar när man väl fått upp dörren. Det kan vara på ren chansning eller så har man åkt förbi och sneglat innan. I värsta fall kan det röra sig om insideruppgifter.

Hur ska man som företag skydda sig?

– Lås, larm och allmän medvetenhet. Blir motståndet bättre måste jag bli bättre som tjuv, har jag ett kraftigare lås måste jag ha en större bultsax. Men det är jättesvårt, allt är en kostnadsfråga. Sen pratar vi mycket om informationssäkerhet, att tänka på vad man pratar om på lunchrestaurangen eller i sitt umgänge. Man kanske inte ska prata om vad man har på jobbet, det finns alltid folk som lyssnar.

Hur jobbar ni med dessa inbrott?

– Vi försöker informera om den här typen av brott, var och när de begås. Det händer på tider när arbetsplatsen är nedsläckt, ingen är där och patrullerna i yttre tjänst har jobb som dyker upp här och var. Det är ett svårjobbat område, vi kan inte sätta spanare vid varenda byggarbetsplats. Många gånger kan vi ta tag i det först när brottet redan begåtts tyvärr, säger Mats Lundén, som inte vill vara med på bild på grund av sitt uppdrag inom polisen.

Polisens tips

Detta bör du som företag tänka på:

* Prata inte om din vad din arbetsplats har för värden på lunchrasten. "Det finns alltid folk som lyssnar", säger inspektör Mats Lundén.

* Larma.

* Lås och sätta rejäla låsanordningar på containrar.

* Allmän medvetenhet. Lämna inte framme verktyg och liknande av värde när arbetsdagen är slut. Plocka undan och lås in.

* Om möjligt sätt upp kameraövervakning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!