Kämpar mot osund konkurrens i byggbranschen

Kunskapsbrist och bristfälliga kontroller bäddar för osund konkurrens i byggbranschen. "Det viktiga är att göra bra leverantörskontroller för att få in bolag som är seriösa och sunda", säger Anna Lundström, Ekobrottsmyndigheten.

Sofia Hallgren Remnert och Camilla Andersson, Kfast, berättade att de i första hand försöker öka kunskapen hos företagen så de kan göra rätt, då företagen inte alltid kan alla regler som finns. En kunskapsförflyttning som de upplever har gett resultat.

Sofia Hallgren Remnert och Camilla Andersson, Kfast, berättade att de i första hand försöker öka kunskapen hos företagen så de kan göra rätt, då företagen inte alltid kan alla regler som finns. En kunskapsförflyttning som de upplever har gett resultat.

Foto: Reino Jillker

Luleå2024-02-02 12:00

Industrialiseringen i Norrbotten och norra Västerbotten har medfört en byggboom och med den en ökad risk för osund konkurrens i byggbranschen. Svart arbetskraft, skattebrott, fusk med behörigheter och utbildningar är några områden där oseriösa företag kan operera och tjäna pengar samtidigt som de snedvrider konkurrensen.

– De oseriösa företagen lyckas gömma det här på byggarbetsplatserna och det gör att de kan konkurrera på andra villkor än de seriösa företagen. På så sätt förlorar man arbetstillfällen och företag får svårt att överleva i Sverige, samtidigt som det gynnar den gråa eller svarta ekonomin, säger Johan Flodin, nationell samordnare sund konkurrens, Byggföretagen.

undefined
Intresset var stort i Luleå för seminariet om Sund konkurrens i praktiken.
undefined
Johan Flodin, Byggföretagen, kan inte säga exakt hur stort problemet med oseriösa företag är, men konsekvenserna för ett företag som drabbas av oseriös konkurrens kan bli förödande.

Arbetslivskriminalitet i byggbranschen handlar om att tjäna pengar, speciellt på arbetskraften. Det handlar om en multikriminell verksamhet som kan vara svår att komma åt. Speciellt svårt är det att bedöma seriositeten hos utländska bolag då det kan vara svårt att få information från utländska myndigheter för att kunna kontrollera de utländska företagen på samma sätt som de svenska. 

– Många beställare gör idag det vi kallar baskontroller, det vill säga kontrollerar att företagen är rätt registrerade på papperet, men det har de oseriösa företagen lärt sig. De döljer sig ofta bakom fina fasader med rena företrädare som inte har några domar eller skulder på sig, säger säger Anna Lundström, Ekobrottsmyndigheten. 

Hon fortsätter:

– Dessa företag tecknar avtal och skriver under på att de ska betala avtalsenliga löner, sköta arbetsmiljön samt betala skatter och avgifter på rätt sätt. Samtidigt lägger de sig på billigast pris eftersom de lärt sig att de flesta inköpare inte följer upp arbetsrättsliga villkor. På detta sätt kan de konkurrera ut sunda bolag som följer lagar och regler. 

– Vad många upplever som svårt är att kontrollera att utländska bolag betalar rätt lön och skatt för sina anställda. Så vi har problem med informationsdelning och det gäller även i Sverige där det inte är uppbyggt på ett bra sätt, säger Anna Lundström. 

undefined
Anna Lundström, Ekobrottsmyndigheten, efterlyser bättre möjligheter till informationsdelning mellan länder och myndigheter för att lättare kunna avslöja oseriösa aktörer.

Att möta osund konkurrens i ett tidigt skede är mycket viktigt. Något som beställaren Eskilstuna kommuns fastighetsbolag, Kfast, gjort. De har också i sitt arbete utarbetat en plan för hur de ska agera om man upptäcker något som inte följer reglerna på en arbetsplats. 

– Hela offentliga sektorn är duktiga på att ställa krav, men följer man inte upp dem så vet man inte att de efterlevs och då går det att fuska. Vi har jätteskarpa kontroller och följer upp 100 procent av alla våra avtal, just för att säkerställa att det inte bara är fina ord utan att det faktiskt är rätt på arbetsplatserna, säger Kfasts upphandlingschef Sofia Hallgren Remnert, under seminariet Sund konkurrens i praktiken, som hölls i Luleå. 

Thomas Lundsten, Installatörsföretagen, efterlyser fler kontroller på arbetsplatserna då han menar att företagen skärper till sig inför en kontroll. 

– Det är mer än en sak man behöver kontrollera. Inte bara ekonomin utan även till exempel arbetsmiljön. Sköter företaget det så är det en indikator på att mycket annat fungerar. Så det är inte bara en sak men behöver kontrollera, säger Thomas Lundsten, Installatörsföretagen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!