Fler avvaktar att bygga på Kronan – tillåts av kommunen

Ett flertal byggexploatörer som ansökt om att få skjuta på start för sina tilltänkta byggnationer på Kronan förväntas få uppskov från kommunen. Det beskedet lämnade kommunstyrelsens arbetsutskott efter måndagens sammanträde.

Fredrik Hansson (S) menar att det fortsatt kommer att byggas i kommunen trots att de sex fastighetsbolagen beviljats uppskov för byggstart på sina markanvisningar på Kronan

Fredrik Hansson (S) menar att det fortsatt kommer att byggas i kommunen trots att de sex fastighetsbolagen beviljats uppskov för byggstart på sina markanvisningar på Kronan

Foto: Linus Nilsson

Luleå2022-11-21 15:54

Anledningen till att de sex bostadsbolagen valt att ansöka om att få skjuta på markanvisningen ett år är, enligt dem, försämrade ekonomiska förutsättningar i form av hög inflation, stigande räntor och höga produktionskostnader.

Fastighetsbolagen uppger att de hoppas att marknaden under året ska hinna stabilisera sig och att det också blir mer lönsamt att bygga bostäderna.

Det för med sig att flera av de tilltänkta byggnationerna på Kronan nu skjuts på framtiden, men det är inget som oroar den styrande majoriteten.

– Det hade varit annorlunda om det var så att allt bostadsbyggande ställts in, något som också har skett i andra kommuner. Men nu skjuts en del på framtiden medan det även fortsättningsvis byggs på Kronan, säger förste vice kommunalråd Fredrik Hansson (S).

Bostäderna som byggs i Luleå på Kronan görs det i ljuset av de nya industrisatsningarna och kommunens vision att växa med 20 000 invånare till 2040.

Men för att locka personer att bosätta sig i kommunen krävs det också att det finns bostäder att bo i. Annars finns det en risk att personer som hade kunnat tänka sig att bosätta sig i kommunen istället gör det som fly-in fly-out arbetskraft. En förändring som skulle göra att delar av de skatteintäkter som kommunen skulle kunna ta del av, skulle gå förlorade. Skatteintäkter som skulle komma väl till pass när kommunen behöver ställa om delar av sin verksamhet för att möta upp en växande befolkning. 

Ser man bara till de satsningar som kommunen förväntar sig behöva för att stärka infrastrukturen för de industrisatsningarna, så är det i storleksordningen på 30 miljarder kronor.

– Investerarna ser att det är här i norr som det sker. Vi försöker så klart prata om det här hela tiden och det verkar ha satt sig och det finns flera intressenter som är redo att bygga i kommunen, säger Fredrik Hansson (S).

Samuel Ek (KD), från oppositionen, var en av de som menar att det är rätt beslut att ge ett uppskov för markanvisningarna. Men han var tydlig med att företagen inte borde få längre tid än så på sig.

– Om så blir fallet anser jag att kommunen behöver gå vidare med andra kandidater, säger han. 

Enligt Fredrik Hansson kommer kommunen föra en nära dialog med företagen och samtidigt ställa krav på företagen att leverera under året. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!