Byggare lever farligt

Unga byggnadsarbetare ligger i topp i Arbetsmiljöverkets statistik över arbetsplatsolyckor.- Det finns tyvärr en machoattityd. Många unga killar tror att de är odödliga och tar onödiga risker. Vi behöver få in fler kvinnor i yrket, säger Ulf Normark, ombudsman på Byggnads i Norrbotten.

Jesper Boqvist, andrårselev på byggprogrammet med plåtinriktning, med en plåtkon som han har tillverkat under överinseende av läraren Dan Lundberg.FOTO: Kurt Engström

Jesper Boqvist, andrårselev på byggprogrammet med plåtinriktning, med en plåtkon som han har tillverkat under överinseende av läraren Dan Lundberg.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2012-04-27 05:30

Byggbranschen är överrepresenterad i olycksfallsstatistiken. Under perioden 2008-2011 inträffade fler än en dödsolycka i månaden.

50 personer dog i arbetsplatsolyckor. Av de nästan 6 000 som drabbades av allvarliga olyckor under samma period var tolv procent unga, högst 24 år.

Varje månad skadas i genomsnitt 15 unga arbetare så allvarligt att de tvingas till mer än två
veckors sjukfrånvaro.

Arbetsmiljöverkets håller på med en nationell tillsyn inom byggsektorn sedan något år tillbaka. Bland annat har nästan 2 200 inspektioner genomförts på mindre byggföretag med upp till 20 anställda.

Krävs ökade kunskaper
En majoritet av företagen, drygt två tredjedelar, behöver förbättra sina kunskaper, när det gäller arbetsmiljö.

−Många saknar helt enkelt ett fungerande arbetsmiljöarbete. Gör först, och tänker sen. De skyddar sig inte mot riskerna för fall, som kan få förödande konsekvenser. Och de har dålig koll på problem som ligger bakom vanliga arbetssjukdomar som damm, buller och inte minst tunga lyft och dåliga arbetsställningar, säger Håkan Olsson, avdelningschef vid Arbetsmiljöverket.

I Norrbotten har 14 inspektioner gjorts på mindre byggföretag.

- Situationen i Norrbotten är likadan som
i övriga landet. Det behövs mer kunskap om arbetsmiljöfrågor. Och det behövs en attitydförändring. Alla arbetsmiljöansvariga, även på yrkesutbildningarna, måste vara goda föredömen och pådrivande för att öka riskmedvetandet, säger Lena Meyer, inspektör på Arbetsmiljöverket i Norrbotten.

"Alltid av godo"
Lena Meyer tror att medvetandet om arbetsmiljö och säkerhet skulle öka om det kom in fler kvinnor
i byggbranschen.

- Absolut! Jämställdhet är alltid av godo för ett bredare synsätt.

Lena Meyer får medhåll av Ulf Normark, Byggnadsombudsman med särskilt ansvar för arbetsmiljöfrågor.

- Unga killar har en slags machoattityd där risktagande och slarv med säkerheten tyvärr ingår. Vi behöver verkligen få in mer kvinnor för att råda bot på det här, säger han.

Har det inte skett några förbättringar de senaste åren?
- Vi har jobbat hårt med arbetsmiljöfrågorna och en viss förbättring har det nog blivit. Men det är fortfarande inte bra. Varenda gång jag är ute på arbetsplatser ser jag tokigheter som inte borde få förekomma. Jag är faktiskt förvånad över att det inte inträffar fler olyckor med tanke på hur det ser ut, säger Ulf
Normark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!