Bygg en friggebod till helgen
Visst kan du bygga en friggebod på ett veckoslut. Men då krävs det att du är en van snickare och att ni är flera om jobbet. De flesta får räkna med åtskilliga helger och flera turer till byggmarknaden innan byggnaden är på plats, målad och klar.
Fotograf: Extern
Foto:
Beroende på utförande kan man hitta enklare friggebodar från cirka tio tusen kronor men då rör det sig ofta om enklare skjul för att stuva undan cyklar eller trädgårdsredskap i. De ombonade stugorna som ser ut som små villor kostar ofta det dubbla eller mer.
Ett alternativ till att köpa ett färdigt paket är att plocka ihop byggmaterialet på egen hand, vilket kräver först och främst en detaljerad ritning samt en hel del kunnande för att resultatet ska bli bra.
Den kanske främsta fördelen med att själv välja ut virket är att man kan få en bättre kvalitet eftersom det går att syna varje liten detalj i byggmaterialet.
Även om det går att spara pengar på att bygga med lösvirke finns det risk att förtjänsten äts upp eftersom det blir mer spill. I de färdiga paketen som säljs är det mesta av virket färdigsågat i rätt dimensioner.
Innan man köper ett färdigt paket bör man förvissa sig om att det följer med en detaljerad ritning och byggbeskrivning som är på svenska. Vidare bör man kolla upp vad som händer ifall det visar sig att vissa trädetaljer i paketet är skadade och behöver bytas ut. Finns dessa i lager och hur lång tid tar det att få dem ersatta.
De flesta tillverkare av friggebodar menar att i stort sett vem som helst kan bygga deras produkter, vilket ska tas med en nypa salt. När paketet öppnas finns det ofta en uppsjö av trädetaljer som inte liknar dem som finns på ritningarna.
Därför är det viktigt att börja med att pricka av allt verkligen finns med, bräda för bräda, beslag för beslag. För att inte förväxla delarna är det bra att ordna dem systematiskt i till exempel ett garage så att risken för förväxling minskar.
Därefter är det dags för själva grundläggningen. Marken bör vara väl dränerad för att minska risken för sättningar och skador i samband med tjällossning. Om tomten är kuperad bör friggeboden placeras på den högsta punkten där vattenavrinningen är god. Är tomten helt plan går det att förbättra dräneringen med rör som leder bort vattnet från grunden.
När det gäller sättet att grundlägga är det absolut bästa att ställa byggnaden på betongplintar. De här gjuts antingen på plats eller så går det att köpa färdiggjutna plintar på de flesta byggvaruhus.
Det går även att ställa byggnaden på cementblock eller grovt byggtimmer som är tryckimpregnerat i NTR A-klass. Fördelen med detta är att grundläggningen går snabbare, men priset är en försämrad hållbarhet. Även om rätt impregnerat byggtimmer ska hålla under mycket lång tid består det av organiskt material som förr eller senare bryts ned, men det kanske blir en fråga för näste ägare av fastigheten.
Sen är det bara att plocka fram hammaren och skruvdragaren och börja spika respektive skruva. Beroende på husets konstruktion skiljer sig arbetsgången, men det viktigaste är att följa ritningarna in i minsta detalj eftersom egna lösningar straffar sig förr eller senare under byggandet.
De billigaste bodarna består ofta av färdigspikade sektioner där hela eller delar av väggarna är klara medan andra bygger på mer traditionella konstruktioner. För den som är ovan att snickra är de byggnader som påminner om forna tiders knuttimrade hus enkla att montera eftersom det hela påminner om ett pussel.
Ett vanligt problem är dock att virket slagit sig vilket gör det svårt att få brädorna att passa. Då gäller det att ta det lugnt så att virket inte blir skadat, vilket kan bli ödesdigert ifall det inte finns några reservbrädor i byggsatsen.
I värsta fall finns just den här dimensionen inte på den lokala byggmarknaden utan måste specialbeställas, med flera veckors väntetid som följd.
Ett annat problem som många råkar ut för är att virket är relativt färskt, vilket innebär att det krymper när det torkar. Det här leder på sikt till fula torrsprickor samt glipor mellan brädorna som gör byggnaden mer utsatt för fukt. För att gardera sig mot detta bör man helst grundmåla brädorna innan de fogas samman. Skulle det uppstå glipor senare så är virket i alla fall skyddat med grundfärg.
De flesta paket med friggebodar har ett enkelt asfaltpapp som taktäckning, vilket inte är en optimal lösning. Helst bör asfaltpappen täckas med antingen takpannor eller åtminstone ett lager kallasfalt för att bättre stå emot väder och vind.
Friggebodar som ska användas som till exempel gäststuga bör isoleras för bättre komfort. En oisolerad byggnad blir varm när solen ligger på under dagen på sommaren och sen iskall på natten.
Du får sätta upp högst två fristående byggnader på totalt tio kvadratmeter på din tomt utan bygglov. De får inte placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter utan tillstånd av berörda grannar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!