Hillevi Sandström från Niemisel är ordförande i Bygdegårdarnas riksförbund i Norrbotten. Bara i länet är ett hundratal föreningar anslutna till organisationen som hon representerar.
– Det handlar ofta om rätt stora gårdar som kostar en del att värma upp. Sedan finns det också andra byastugor och samlingslokaler som inte är anslutna men alla har egentligen samma problem, säger hon.
Aktiviteten i många av länets bygdegårdar brukar ofta vara som störst under sommaren. Det handlar om hemvändardagar, kaféer, loppisar, uppträdanden och en rad andra aktiviteter.
– Det går inte att lita på vädrets makter om man ska arrangera något utomhus så det blir mycket svårt att planera, säger hon.
Pandemin har medfört att många av aktiviteterna som funnits inplanerade under våren och sommaren nu har blivit inställda. Det har bland annat lett till att de flesta bygdegårdar nu har svårigheter att klara ekonomin.
– Husen är ofta stora och kostsamma att värma upp, säger hon.
Byn Valvträsk har en mycket aktiv bygdegårdsförening och där har man tvingats att ställa in i princip alla arrangemang.
– Vi går lite på knäna. I och med att vi inte har några aktiviteter får inte in några intäkter och vi har hela tiden kostnader som tickar på. Det är tufft, säger Håkan Landström som sitter med i styrelsen i Valvträsk bygdegårdsförening.
I Niemisel har man i 15 års tid haft ett tårtkafée där man under Fruntimmersveckan har sålt olika tårtor varje kväll. Det har man ställt in.
– Jättetrist. Intresset har bara ökat med fler och fler tårtor år från år, säger Hillevi Sandström.
I Niemisel kan man istället nu köpa en digital tårtbit. Sedan är man med i utlottning av en de tårtor som bakas.
– Det är ju en fiffig grej och ett sätt att få in några kronor. Det gäller ju att vara kreativ och uppfinningsrik, berättar hon.
Hur ser framtiden ut för länets bygdegårdar om det här fortsätter?
– Då lär det bli ganska tungt. När ska man hinna tjäna igen det här?
Det finns inga medel att söka?
– Man kan söka driftsbidrag men det är olika regler från kommun till kommun inom länet. En del ger driftsbidrag och andra ger det inte.
Vilka fördelar finns det att vara ansluten till Bygdegårdarnas riksförbund?
– Att vara medlem i en riksorganisation innebär bland annat att man kan få juridisk hjälp och rådgivning när man till exempel behöver skriva bidragsansökningar till Boverket till exempel.