Butikernas sallader och baguetter under luppen

Länsstyrelsen har tillsammans med tio kommuner kontrollerat kvaliteten på vad som kallas "ätfärdiga livsmedel".Av totalt 109 prover visade 44 procent på förhöjda bakteriologiska värden.- Inget var otjänligt utan tjänligt med anmärkning, säger Kristina Stenlund.

"Det är viktigt att anmäla matförgiftning till livsmedelsinspektören i sin  kommun. Få drabbade gör det i dag", säger Kristina Stenlund. Bredvid henne Pär Lundbäck. I talarstolen Annika Eliasson.FOTO: Lenitha Andersson-Junkka

"Det är viktigt att anmäla matförgiftning till livsmedelsinspektören i sin kommun. Få drabbade gör det i dag", säger Kristina Stenlund. Bredvid henne Pär Lundbäck. I talarstolen Annika Eliasson.FOTO: Lenitha Andersson-Junkka

Foto: Lenitha Andersson-Junkka

LULEÅ2010-10-08 06:00
Det är kalla ätfärdiga livsmedel som säljs i butiker, bland annat förpackade sallader och baguetter som har analyserats. 48 av 109 analyserade produkter visade på förhöjda bakteriologiska värden. Flera hade förhöjda värden inom flera bakteriegrupper.
- Allvarligast är förekomst av listeria. För de med nedsatt immunförsvar, till exempel personer som går i cellgiftsbehandling, kan det vara riktigt farligt, säger länsveterinär Kristina Stenlund.
Förutom förhöjt bakteriologiskt värde av listeria i 1,8 procent av proverna hittades förhöjda värden av enterobacteriaceae, i 18 procent, stafylococcus aureus, i 1,8 procent, mögelsvamp, i 1,8 procent och jästsvamp, i 34 procent.
Bakteriegrupperna salmonella och becillus cereus hittades inte i någon produkt.
För hög temperatur
Stenlund presenterade resultaten vid en presskonferens på länsstyrelsen tillsammans med Annika Eliasson, projektledare och miljöinspektör i Piteå och Pär Lundbäck, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Övertorneå.
- Förekomsten av enterobacteriaceae var dubbelt så stor i sallader jämfört med i smörgåsar, säger Annika Eliasson.
Kontrollen omfattade också kylförvaring och 11 procent av proverna visade på för hög temperatur.
- Man ska vara uppmärksam på bäst före-datum och försöka kontrollera temperaturen som kund, säger Pär Lundbäck.
Följande kommuner deltog i livsmedelskontrollen: Arjeplog, Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Kalix, Kiruna, Luleå, Pajala, Piteå och Älvsbyn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om