Bussföretag ersätter tågtrafiken

Om tåget inte kommer, då kommer Nobina – och vem är det?, undrar du.

Nobina, med busstrafik på många platser i landet, har träffat avtal om trafik i Norrbotten.

Nobina, med busstrafik på många platser i landet, har träffat avtal om trafik i Norrbotten.

Foto:

Luleå2017-02-13 21:38

Om tåget inte kommer, då kommer Nobina – och vem är det?, undrar du?

Nobina är ett transportföretag. Bolaget är gammalt och ägdes av SJ fram till 1998. Swebus, som bolaget hette under lång tid, kom därefter att bli ägt av engelsmän, senare norrmän och är nu noterat på Stockholmsbörsen. Nu under namnet Nobina.

Tågkompaniet, som bland annat sköter tågtrafiken åt Norrtåg, och Nobina har enats om ett avtal.

Om tåget inte kommer, när något inträffat eller som följd av planerade åtgärder, så ska Nobina rycka ut och ersätta tågtrafiken med bussar.

Ersättningstrafiken omfattar länen/regionerna Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland, Gävleborg och Värmland.

Avtalet börjar gälla den 18 april, alltså dagen efter påskhelgen i år, och sträcker sig som längst till 2024.

Du kanske är van vid att se lokala bussföretag rycka ut och ersätta tågtrafiken i Norrbotten. Nu ska alltså Nobina sköta detta, men till saken hör att företaget inte har verksamhet i länet.

– Där vi inte finns, där använder vi oss av underleverantörer, framför allt familjeföretag som kör idag, säger Henrik Birath, affärschef i Nobina Sverige.

Tågkompaniet, som bedriver upphandlad trafik, kör 56 000 tågavgångar och genomför cirka fem miljoner resor per år. Ett av uppdragen är som framgått de regionaltåg som körs för Norrtågs räkning. Det gäller bland annat regional trafik på Luleå, Kiruna och Umeå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!