Bussförare skadad av lasersikte under färd med skolbarn

Bussföraren Stefan Lundbäck skadades i ögat efter att en pojke skjutit mot honom med lasersikte. Bussen var vid tidpunkten fylld med skolbarn och i rörelse. "Det hade kunnat gå illa", säger han.

Foto: Privat

Luleå2018-11-29 05:00

Händelsen inträffade den 14 november i byn Sandnäset, som är belägen mellan Bälinge och Avan. Bussföraren Stefan Lundbäck hade bussen full med skolbarn och hade precis lämnat av en pojke på hållplatsen. Strax efter att han klivit av riktade han ett sikte med grön laser mot bussen bakifrån när den var i rörelse. Laserstrålen träffade i backspegeln först innan den nådde Stefan Lundbäcks vänstra öga.

–Efter ett tag upptäckte jag att jag hade sveda i ögat och var ljuskänslig. Dagen efter när jag körde kändes det väldigt märkligt. Det var då jag började googla på vad man egentligen kan få för skador av grön laser.

Han hade tur i oturen och klarade sig från bestående skador.

Stefan Lundbäck har inte varit med om något liknande tidigare. Han stannade bussen direkt när det var möjligt och ringde sin chef och gjorde en polisanmälan.

– Eftersom det var ett olämpligt ställe att stanna på så jag körde ytterligare lite till. Jag var väldigt skärrad skulle man kunna säga.Hans kollega som kör samma sträcka var på väg åt det hållet och Stefan Lundbäck kände oro över att han också skulle drabbas.

– Om det är någon som står där och skjuter med laser så vill man ju ogärna att någon annan ska bli drabbad. Det är det som är det absolut viktigaste, att få stopp på det.

Händelsen hade kunnat få ödesdigra konsekvenser.

–Jag hade ren tur. Det är viktigt att belysa problemet för människor kan ju bli skadade för resten av livet. Man har ju inte en chans att skydda sig, säger Stefan Lundbäck.

Incidenten beskrivs av Stefan Lundbäck som ett pojkstreck.

– Vi har ju snackat med varandra och rett ut det där. Pojken är ångerfull och har bett om förlåtelse.

Det är däremot inte första gången något liknande inträffar.

– För några år sedan var det några ungdomar i Sävast som höll på att lysa med lasrar på bussar, bilister och allt möjligt, säger trafikledare på Norrbottens Busstrafik AB, säger Mikael Eriksson.

Om strålen hade kommit framifrån direkt i ögat hade det kunnat gå rejält illa.

– Vi ser ju allvarligt på händelsen, men vi vet att det här var en engångshändelse och Polisen har pratat med pojken och föräldrarna så vi vet att det inte kommer upprepas, säger han.

En anmälan har även gjorts till Arbetsmiljöverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om