Burkning i bygdegården - julafton för surströmmingsälskarna
Ulf Lindgren tar upp en silverglänsande strömming ur det nyöppnade träfatet, lägger den över fingrarna och ler belåtet.- Den böjer sig precis som den ska, lagom hård. Och den doftar utsökt!
Tord Rutqvist fyller träkaret med surströmming och med flinka fingrar fyller de andra byborna burkarna.FOTO: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
För 18:e året i rad samlas byborna i bygdegården för burkningen av årets surströmming. Under åtta veckor har 750 kilo strömming, fångad i den norrbottniska skärgården, legat saltad i träfat enligt gammalt beprövat recept. Nu ska den förädlade fisken paketeras i 1 000 burkar.
- Att öppna träfaten är som julafton för oss surströmmingsälskare, säger byåldermannen Ulf Lindgren när han och saltmästaren Anders Landelius öppnar faten och odören (väldoften för surströmmingsentusiasterna) fyller luften.
Lagring i ekfat
Ett av faten som öppnas är ett ekfat från Skottland som det, enligt Ulf Lindgren, har lagrats whisky i tidigare.
- Den här strömmingen får en rundare, mjukare smak. Jag har ingen annan förklaring än att det är ekträet som ger den karaktäristiska smaken, säger han.
Provsmakningen utfaller till belåtenhet. Ännu en omgång Kallax-surströmming får godkänt. Liksom i fjol har årets strömming färskrensats före saltning.
- Det blev så bra att vi kör den varianten i år också, säger Ulf Lindgren.
Några timmar tar det att få ner all strömming i burkarna. Trots hällande regn är stämningen hög bland de idogt arbetande byborna.
På torsdag väntar nästa stora, traditionella begivenhet i byn: Den årliga premiärfesten.
- I år har vi utlyst allmän flaggdag i byn på surströmmingspremiären. Då ska en av våra exlusiva gäster hissa den speciella surströmmingsflaggan, säger Ulf Lindgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!