Den 29 maj i år tillträdde socialdemokraten Maritha Meethz sitt nya förtroendeuppdrag.
Hon inleder intervjun med att understryka att hon inte hunnit sätta sig in i alla turerna i det här ärendet. Många tjänstemän inom skolförvaltningen har gått på semester och skolchefen Maarit Enbuske befinner sig på Gotland för att medverka i Almedalsveckan.
Hon beklagar den uppkomna situationen mellan Luleå kommun och Nya Läroverket, som bara för en knapp månad sedan trodde sig ha funnit en lösning som båda parter kunde acceptera.
– Jag kan inte alla detaljer, men av vad jag förstår handlar det här om ett personalutrymme som Nya Läroverket uppfattat att man kunde använda och så var också intentionen från kommunens sida. Sedan dök det upp faktorer som man inte kände till. Lokalen används som personalutrymme och det behövs för lokalhygieniska rutiner. Facket godtar inte att lokalen används till något annat än personalutrymme, säger Maritha Meethz.
Hon hänvisar nekandet till en ny serveringslinje till stadsbyggnadsförvaltningens bedömning att det bryter mot kommunens säkerhetsrutiner.
– Jag förstår frustrationen hos Nya Läroverket. Det är en tråkig situationen som har uppstått. Det är inte tu tal om det, men just nu har jag ingen lösning. Jag kommer att lyssna på förvaltningen, även om väldigt många är på semester just nu. Förhoppningsvis ska jag vara mer insatt i ärendet under nästa vecka, säger Maritha Meethz.
Centerpartisten Arne Nykänen är vice ordförande i nämnden. Han har tillsammans med Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna efterlyst en djupare utredning av juridiken bakom kommunens beslut att säga upp matleveranser till Nya Läroverket.
Det borgerliga nämndinitiativet röstades ned av majoritetspartierna; Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
– Vi behöver ha en politisk diskussion – om Bun-förvaltningen inte förmår att lösa frågan. Centerpartiet anser att frågeställningen inte är tillräckligt utredd. Om det visar sig att kommunen inte får leverera skolmat finns det andra vägar att gå. Man bör exempelvis titta på gemensamma lösningar, där två skolor delar på en matsal och ett kök samt köper mat tillsammans från en extern part, säger Arne Nykänen.