Bullerkrav kan stoppa sjöstaden

Luleå hamn säger nej till de nya lyxlägenheterna i Ettan båthamn. De kräver att detaljplanen görs om. Per Erlandsson, Innerstadsfjärden, menar att det kan stjälpa hela projektet.

HOT. Enligt Roger Danell kan de nya området hota Luleå hamns verksamhet, framför allt Cementas.

HOT. Enligt Roger Danell kan de nya området hota Luleå hamns verksamhet, framför allt Cementas.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-09-10 06:00

De nya lägenheterna som planeras i Ettans båthamn har varit ute på samråd. Många ställer sig positiva till detaljplanen som skulle ge Luleå 300 nya lägenheter i ett attraktivt läge vid vattnet. Men nu sätter det nybildade kommunala bolaget Luleå hamn ner foten. De godkänner inte detaljplanen. Anledningen är att bostadsområdet kan äventyra deras verksamhet i framtiden.

– I vårt miljötillstånd har vi bullerbegränsningar. Det vi ser som en risk är att med nybyggnationen så klarar vi inte bullerbegränsningarna, säger Roger Danell, vd i Luleå hamn AB.

– Det där har man sett i vissa städer där man bygger ut bostäder mot hamnarna att det blir ett bekymmer.

Den verksamhet som skulle hotas är Cementas och Luleå hamn vill ha möjlighet att nyttja den dygnet runt.

– Där skulle det bryta mot reglerna, säger Roger Danell.

Luleå hamn kräver därför att detaljplanen görs om.

– Man måste ta hänsyn till det här när man bygger så att det inte belastar hamnen. Vi tänker att man i byggnationen kan ta hänsyn till det här. Jag vet inte exakt hur, men om man kan göra ljudisolerande eller ljudbegränsande åtgärder, säger Roger Danell.

– Och det bör ske i bygget, snarare än i hamnen.

Per Erlandsson, Innerstadsfjärden, som tillsammans med det kommunala bostadsbolaget Lulebo står bakom projektet arbetar nu med ett svar till Luleå hamn. Han menar att bullerkraven är helt orimliga.

– Jag hoppas vi ska ha så tillfredställande svar så vi kan fortsätta med det här. Det är ju uppe till debatt nu inför valet, många politiker vill plocka bort de här vansinniga kraven. Så man kan få igenom några detaljplaner inom rimlighetens tid, säger han.

– Det värst med det här är att vi klagar på dyra bostäder. Men ska vi driva detaljplaner med kostnaderna det blir från sådana här otroligt löjliga överklaganden som hänger på Naturvårdsverkets riktvärden på 44 decibel.

Per Erlandsson jämför med Stockholm, där undantag finns från bullerkraven. Sjöstaden kan nu bli försenad. Eller inte bli av alls.

– Vi försöker hitta en lösning, men blir det ingen får vi väl lägga ner projektet. Och det är väl kanske inte så bra för staden just nu. Om det försvinner ytterligare 339 lägenheter som är möjliga att bygga.

Lulebos tillförordnade vd, Patrik Berg, har i dagsläget ingen kommentar till kraven från Luleå hamn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om