2006 anmäldes 1 951 stölder under perioden januari till maj. I år är siffran 1 367 stölder.
Enligt Håkan Ershammar, chef för ordningspolisen i Luleå och Boden, har det till viss del att göra med polisens mer offensiva arbetsmetod.
- Det är ofta personer med missbruksproblem som stjäl. När vi träffar unga påverkade av droger agerar vi mer än tidigare. Kroppsvisitering och husrannsakan görs oftare och det gör att vi stoppar unga på väg in i missbruket tidigare, säger han.
Polisen har utbildats i att upptäcka tidiga tecken på missbruk.
Antalet misshandelsfall minskar och även här har polisen ändrat sitt arbetssätt.
- Tidigare kan det ha varit så att vi talat med en person som avvisats från krogen och han frivilligt har åkt hem. Men inte sällan fick vi sedan en utryckning till bostaden när mannen vi träffat på stan misshandlat en kvinna hemma. Nu tar vi oftare in stökiga män för
exempelvis tillnyktring, säger Ershammar.
Luleå kommun arbetar tillsammans med polisen
i Luleås brottsförebyggande råd. Rådet har har bland annat utbildning för krogpersonal och krögare för en ansvarsfull alkoholservering. Kampanjen Varannan vatten på Luleåkalaset är ett annat exempel.
I sommar satsar polisen också på trafikkontroller, mopedkontroller och att vara ute på kvällstid.
Utredningsarbetet, förutom det akuta, kommer att läggas åt sidan över sommar och semestrar till förmån för det.
Brottsligheten har minskat
Fler brott begås generellt på sommaren. Men i Luleå har brottsligheten minskat. Det kan enligt polisen bero på att de agerar mer mot vissa personer än tidigare, exempelvis missbrukare.
Gerd Bergman, Barbro Müller, och Maria Strömgren, från kommunen, och Håkan Ershammar, polisen, är alla med i Luleås brottsförebyggande råd. FOTO: Kurt Engström
Foto: Kurt Engström
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!