Oroligheterna på Porsön och Björkskatan är inte lika omfattande och allvarliga som på andra håll i landet, men tendenserna finns där, menar Ulf Sköld. Hoten som uttalas mot polisen är enligt honom grova och gäller hot mot liv och hälsa.
– Vi uppfattar det som att de här ungdomarna vill driva en kamp mot oss om vem som ska ha makten över gatan, säger han. Här finns tydliga tendenser av att dessa barn och ungdomar vill sätta upp egna normer och regler och styra i sitt område. När vi från samhällets sida säger att det inte är okej med elever som inte vågar gå till skolan och medborgare som känner sig otrygga i sin stadsdel och vi agerar mot den kriminalitet som finns, då uppstår en konflikt.
Mannen som Norrbottens media har intervjuat (se separat artikel) hävdar att polisens insatsstyrka ryckte ut med automatvapen i samband med att smällare hördes på Porsön tidigare i våras. Ulf Sköld uppger att polisen agerar utifrån det läge som beskrivs när någon larmar om en pågående händelse.
– När det larmas om en pågående skottlossning så agerar vi utifrån det läge vi initialt har. I det här fallet bedömdes läget som mycket allvarligt till en början och då beväpnar vi oss utifrån det. Det är ett helt naturligt förfaringssätt för polisen.
Ulf Sköld påpekar att polisen i sådana sammanhang ständigt uppdaterar sig på hur läget förändras och vid det här tillfället kunde man konstatera att det var smällare som fått människor att reagera och ringa till polisen.
När det gäller påståendet om att 14-åringar ska ha körts ut och lämnats i skogen av polisen säger han så här:
– Vi agerar utifrån polislagen som säger att om någon uppträder stökigt på en plats kan vi avvisa personen verbalt. Om det inte är tillräckligt kan vi flytta personen till en annan plats eller tillfälligt omhänderta denne.
Han hänvisar till det möte mellan föräldrar till några av ungdomarna som misstänks för delaktighet i det som har hänt på Porsön och Björkskatan och representanter från polisen och kommunen, som hans kollega Stefan Ström berättade om i en tidigare artikel.
– Där fick vi kritik från föräldrarna, om att vi kör iväg ungdomarna. De sade till oss: "Se till att de kommer hem istället".
Kommer ni att köra hem dem i fortsättningen?
– Vi kommer i samråd med deras föräldrar se till att barnen kommer hem. Vi har en samlad lägesbild nu och det underlättar vårt arbete otroligt mycket. Vårt mål är ju att inkludera de här ungdomarna i samhället.
Jag har gått ut med direktiv till alla som arbetar med insatser på Porsön om att de måste beakta att det är barn vi har att göra med. Barn varken tänker eller reagerar som vuxna.
Som ett led i att få ett tryggt Porsön genomförs planerade polisinsatser i Luleå, som exempelvis trafikkontroller, med Porsön som utgångspunkt.
– Vi ska vara på plats före det sker brott och att vi är ute och patrullerar ska vara en naturlig del av samhällsbilden. När något har hänt är det viktigt att vi är kvar på platsen och förklarar vad vi gör och varför.
Har ni varit för dåliga på det?
– Vi kan absolut utveckla det och bli ännu bättre, för att minska risken för ryktesspridning och spekulationer.