Brostoppet: Så ska Räddningstjänsten ta sig över

Räddningstjänsten rustar sig inför sommarens stängning av Bergnäsbron. "Vi håller på arbeta fram en lösning för hur vi ska kunna ta oss över bron", säger räddningschef Patrik Bylin.

Lösningen. Mindre utryckningsfordon kommer att tillstånd att köra längs Berngäsbrons gång- och cykelbanor under sommarens underhållsarbete på Bergnäsbron. Under de tre sommarveckorna hänvisas all annan fordonstrafik till antingen nya eller gamla Gäddviksbron.

Lösningen. Mindre utryckningsfordon kommer att tillstånd att köra längs Berngäsbrons gång- och cykelbanor under sommarens underhållsarbete på Bergnäsbron. Under de tre sommarveckorna hänvisas all annan fordonstrafik till antingen nya eller gamla Gäddviksbron.

Foto: Linda Wikström

Luleå2018-02-21 12:53

Mellan den 16 juli till 5 augusti kommer det som blev Sveriges längsta bro i samband med invigningen 1954 att hållas stängd för fordonstrafik.

Under de tre veckorna ska Bergnäsbron genomgå en omfattande underhållsarbete. Bland annat ska den övre klaffen i den öppningsbara bron bytas ut.

– I princip kommer vi att byta ut allt ovanför brons huvudbalkar. Det handlar bland annat om aluminiumbalkar som ska ersättas av stålprofiler. Det är ett omfattande projekt som det är rätt knepigt att göra en realistisk tidsuppskattning kring, men vi tror att arbetet ska ta tre veckor, säger projektledaren Göran Öhman på Trafikverket.

Under reparationsarbetet hänvisas alla fordonstrafik över Luleåälven till antingen nya eller gamla Gäddviksbron.

Fotgängare och cyklister kommer inte att drabbas lika hårt av stängningen som övriga trafikanter. Under sommarveckorna är det tänkt att cykelbanorna på respektive sida ska hållas öppen med undantag för ett totalstopp som beräknas omfatta fyra vardagsnätter.

Datumen för totalstängningen av bron är inte spikat än, utan kommer att meddelas vid ett senare skede.

Stängningen kommer att få konsekvenser för utryckningstrafiken till Bergnäset samt söderliggande byar.

– Vi har bestämt i möten med polisen och sjukvården att mindre fordon ska i nödfall kunna använda cykelbanorna för att ta sig över bron. De är tillräckligt breda för att en personbil ska få plats, men däremot är utrymmet för trångt för en brandbil, förklarar Göran Öhman på Trafikverket.

På Räddningstjänsten har sommarens renovering av den 896,5 meter långa bron varit känd en längre tid. Det pågår redan ett arbete kring en lösning för hur en utryckning till exempelvis Bergnäset ska kunna genomföras trots det pågående underhållsarbetet.

– Det kommer förstås att innebära en försening ifall vi måste ta omvägen förbi Gäddviksbron, men vi inventerar för att hitta lättare utrustning som vi kan placera i en jeepliknande fordon. Det ger oss möjlighet att skicka över en första styrka som kan vara utrustade med brandsläckare och som kan ta sig över bron via gång- och cykelbanorna. Den första styrkan kommer förstås inte kunna vara fullt utrustade, men den kan ändå göra en viktig första insats, anser räddningschef Patrik Bylin.

Upprustningen av bron kommer också att få konsekvenser för båttrafiken längs Luleåälven. Klaffbron kommer inte att öppnas för båttrafik förrän i senhösten 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!