Landstinget har också gjort en egen utredning av vad som ledde till att två friska kvinnor behandlades för bröstcancer.
Det första fallet var en kvinna i 30-årsåldern med en knöl i ena bröstet. Vävnadsprovet som togs var svårbedömt och analyserades därför igen - men av samma patolog. Det andra misstänkta bröstcancerfallet var ännu mer komplicerat, det beskrivs som "mycket sällynt". Därför skickades det runt till flera olika patologer. Men svaret att kvinnan inte hade cancer, dröjde så länge att en strålbehandling redan satts in.
Handlingsplan
Socialstyrelsens utredning visar att bröstcancervården varit så dålig att patientsäkerheten riskerats.
Men Socialstyrelsen är samtidigt nöjd med hur landstinget i Norrbotten redovisat fallen. Även den handlingsplan som upprättats för att förbättra bröstcancervården får godkänt. En av de viktigaste förklaringarna bakom vårdmissarna är att det är brist på patologer i hela landet, särskilt sådana med bröstcancer som specialområde.
- Jag vet att vi jobbat hårt för att lösa det, bland annat genom att utöka samarbetet med Umeå universitetssjukhus, säger Jörgen Skov, chefläkare vid Sunderby sjukhus.
Så kvinnor i Norrbotten behöver inte känna sig oroliga för att bli felbehandlade?
- Nej, de indikationer jag fått är att vi nu har en säker bröstcancervård.
De två drabbade kvinnorna har rätt att söka ersättning för det som inträffat via patientförsäkringen. Enligt Jörgen Skov har de också fått en ursäkt från kirurgkliniken, där de behandlades.
- Även jag har framfört att jag är mycket ledsen för det som hänt, säger han.