Bröstcancer kan hindras

För att undvika bröstcancer ska man skaffa barn - helst flera stycken. Det visar en studie gjord på 250 norrbottniska kvinnor.- Nästa steg är ett läkemedel som kan förebygga bröstcancer, säger Pál Bordás, överläkare vid Sunderby sjukhus.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor. Varje år dör cirka 1 500 kvinnor i Sverige av sjukdomen. Tack vare ett forskningsprojekt i Norrbotten kan en effektiv metod för att förebygga bröstcancer bli verklighet.FOTO: Fredrik Sandberg/SCANPIX

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor. Varje år dör cirka 1 500 kvinnor i Sverige av sjukdomen. Tack vare ett forskningsprojekt i Norrbotten kan en effektiv metod för att förebygga bröstcancer bli verklighet.FOTO: Fredrik Sandberg/SCANPIX

Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX

LULEÅ2010-11-03 06:00
Forskningsprojektet startade den 30 juni 2008 då en grupp internationella bröstcancerforskare träffades på mammografienheten vid Sunderby sjukhus. Syftet med mötet var att planera en forskningsstudie i Norrbotten, en studie med målsättningen att hitta en effektiv metod för att förebygga bröstcancer. Projektet organiseras och styrs av forskare vid New York University. Läkare och forskare från Sunderby sjukhus och Umeå universitet har en viktig roll. Även patologer, genetiker och patologer vid universitetet i Philadelfia deltar i projektet som ännu inte är avslutat. Men redan nu har man nått resultat av världsintresse.
Unika forskningsrön
Det är 250 norrbottniska kvinnor i åldrarna 50-69 som har bidragit till att man nu kan presentera unika forskningsrön. Kvinnorna har frivilligt lämnat ut sin livs- och sjukdomshistoria till forskarna och även lämnat prover för analys.
Studien visar entydigt att graviditet minskar risken för att drabbas av bröstcancer.
- Det har man kunnat visa tidigare vid stora epidemiologiska studier. Men här har vi kunnat visa hur det fungerar, på molekylnivå. Det är helt unikt, säger Pál Bordás, röntgenöverläkare på mammografienheten vid Sunderby sjukhus.
Forskarnas analyser visar att hormonet HCG (se faktaruta), som bildas vid graviditet, gör bröstkörtlarna resistenta mot cancer. Även kvinnor som har fött barn kan drabbas av bröstcancer men risken minskar betydligt och ju fler graviditeter kvinnan har genomgått desto mindre är risken för bröstcancer.
Forskningsprojekt
Syntetiskt HCG används i dag medicinskt för behandling av ofrivillig barnlöshet. I framtiden kan HCG-injektioner bli en effektiv metod för att förebygga bröstcancer.
- Ett forskningsprojekt för att undersöka detta pågår redan parallellt, säger Pál Bordás.
Enligt honom kan det bli så att unga kvinnor behandlas med HCG för att ge dem ett skydd mot bröstcancer på samma sätt som graviditeter skulle ha gjort.
Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor. Varje år får cirka 7 000 kvinnor i Sverige diagnosen bröstcancer och varje år dör cirka 1 500 kvinnor i Sverige av sjukdomen. En effektiv metod för att förebygga bröstcancer skulle inte bara undvika stort personligt lidande utan också spara miljarder kronor för samhället.
Resultatet presenteras
- Det är naturligtvis oerhört glädjande om det här kan bidra till att färre kvinnor drabbas av bröstcancer, säger Pál Bordás.
På torsdag i Sunderby sjukhus kommer han att presentera resultatet av studien tillsammans med Paolo Toniolo, professor vid New York University, och Per Lenner, professor vid Umeå universitet.
- Vi vill berätta det här för allmänheten, inte minst för att alla de kvinnor som ställt upp i projektet ska få veta vilken stor nytta de har gjort, säger Pál Bordás.
Fakta HCG
➤ HCG, eller humant koriongonadotropin, är ett hormon som bildas redan mycket tidigt under graviditeten i de celler i det befruktade ägget som senare skall utvecklas till livmoderkaka. HCG stimulerar gulkroppen att fortsätta producera progesteron, vilket håller kvar slemhinnan i livmodern och ger en miljö med många blodkärl där det befruktade ägget kan utvecklas.
➤ Det är genom förekomsten av HCG som graviditetstest ger ett positivt resultat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om