Kanske har du passerat E 4-bron över Luleälven vid Gäddvik och funderat på vad som pågår?
Göran Öhman, projektledare på Trafikverket, har svaret:
– Kantbalken på nedströmssidan har fått lite stryk. Vi tar bort dålig betong och ersätter med ny för att säkerställa livslängden på bron. Det är ett vanligt underhåll på broar.
Väder och vind – och vägsalt ger en tuff miljö för betongen som spricker, med risk för att vatten tränger in och får armeringen att korrodera.
– Betongen ska vara tät för att skydda. I och med att den har spruckit bilar vi bort och ersätter med ny, säger Göran Öhman.
Bron togs i bruk i början av 80-talet. Med vissa större och mindre underhållsinsatser ska en bro hålla i 120 år.
– Fast det är en sanning med modifikation. Man kan förbättra och underhålla en bro så att den håller väldigt länge, det är en fråga om ekonomisk livslängd också. Men man räknar med 120 år.
Hur flyter trafiken vid bron?
– Den flyter på bra. Vi har ändå ett körfält öppet. Södergående trafik påverkas inte alls.
Arbetet utförs av NCC. Två skiftlag ser till att jobbet pågår sju dagar i veckan.
Hur går arbetet?
– Det går bra. Vi räknar med att vara klara någon gång mellan midsommar och semestern, säger Per Wahlström, platschef vid NCC.
Över broreparatörerna faller tung blötsnö samtidigt som det blåser isande kallt. Klas Wikström och Ingvar Boström är sysselsatta med att bygga gjutform. Genom trafikbullret skickar de via NSD en uppmaning till trafikanterna att ta det lugnt när de passerar.
– Det är många som kör för fort här, säger Klas Wikström.